Uusia haasteita suurkunnalle

Kouvolan Sanomissa oli tänä aamuna uutisoinnin keihään kärki kohdistettu kuntaliitoksen alkuvaiheen pikku erimielisyyteen. Keskustalaiset kunnat Elimäki ja Valkeala ovat päättäneet aloittaa investointeja, jotka ovat olleet heille itselleen liian suuria tähän päivään mennessä. Tämä siitäkin huolimatta, että he saivat kuntaliitosneuvotteluissa omia erityisehtojaan läpi. Nämä investoinnit eivät silloin sinne reunaehtoneuvotteluihin kuuluneet, miksi ne nyt sitten tulevat esiin?

Mielestäni muutosjohtaja Lauri Lamminmäki kommentoi kohua onnistuneesti sanomalla, että kaikkien uusien investointien tarve tulisi arvioida uuden kunnan näkökulmasta ja unohtaa kotipesään tuijottaminen. Se että, onko tämä esim. tekonurmi investointi iso investointi vai ei, on kyllä harkinnan arvoinen asia. Joka tapauksessa liian iso tähän asti Elimäelle. Valkealan aloittama Tykkimäki – Saarento alueen hyvinvointialueen saneeraushanke taas on sitä vastoin suurhanke, jolla on vaikutusta alueemme ulkopuolelle. Joka tapauksessa mikäli kaikki kunnat tekisivät samoin, olisi uuden suurkunnan investointivarat mahdollisesti kiinni hajautetuissa, pienissä ja hyvin paikallisissa hankkeissa. Saattaahan olla, että jotain suurempaakin ja välttämätöntä investoitavaa saattaa ilmentyä hyvinkin nopeasti uudelle Kouvolalle.

Edustajakollegani Markku Pakkanen otti viikolla kantaa uuden kunnan perustamiseen kehottamalla tekemään suunnitelmat valmiiksi aina vuoteen 2013 asti. Hieno ehdotus/vaatimus, mutta onko se edes realistinen? Tämänhetkinen aika menee virkamiehillä kyllä suunnitelmien tekemiseen pelkkää yhteenliittymistä silmälläpitäen, aikaa on todella vähän siihenkin. Ymmärrän kyllä suunnitelmien vaateen vuoteen 2013 asti, mutta pidän viisaampana tehdä yhteiset suunnitelmat yhdessä, eli heti sitten vaalien jälkeen. Kysyä voidaan aiheellisesti myös, olisiko koko hanke onnistunut, mikäli jollakin kunnalla esim. Kouvolalla olisi ne ollut esittää valmiina? Itselläni on sellainen epäilys, että se olisi enemmänkin lisännyt epäilijöiden määrää, kuin vauhdittanut neuvotteluita…

Niin tai näin, aina väärin päin. Sanoin jo heti yhdistymisen alkumetreillä, että kaikista asioista emme tule olemaan samaa mieltä. Nyt olisi viisautta poliitikkojen pitäytyä sovituissa asioissa, eikä tuoda uusia esityksiä agendalle ennen yhteisiä vaaleja. Mielestäni olisi viisautta jättää kaikki suuret asiat visioitavaksi yhteiselle valtuustollemme. Tämä vielä niin, että uudet valtuutetut pystyisivät aloittamaan työnsä mahdollisimman puhtaalta pöydältä. Töitä ja haasteita riittää varmasti muutenkin.