Kotka säästää kuusankoskelaisten turvallisuudesta

 

Kuusankosken palolaitoksen palomiesten määrää vähennetään tulevaisuudessa kolmesta kahteen. Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Vesa Parkko sanoo kuitenkin, että Kymenlaakson pelastuslaitos pitää samaa pelastustoimien palvelutasoa yllä kuin aikaisemminkin. Lausunto on pahasti valheellinen. Kyse on nimenomaan palvelutason laskusta.

 

Tulevaisuudessa Kuusankoskella ei aloiteta henkeä pelastavaa savusukellusta ennen kuin Kouvolasta on saapunut yksikkö paikalle. Kuusankoski on kuitenkin väestökeskittymältään niin suuri, että se kuuluu 1. riskiluokkaan. Tällöin sisäasiainministeriön ohjeiden mukaan tulee pelastustoimet aloittaa tehokkaasti kuudessa minuutissa. Pelastusjohtaja Parkon mielestä tiedustelu ja muiden yksiköiden odottelu on kaiketi tätä tehokasta toimintaa. Kuusankosken yksikkö on vuosien saatossa pelastanut monta ihmishenkeä, mutta nyt sama palvelutaso on eittämättä vaarassa.

 

Koko asian taustalla on Kotkan kaupungin säästötoimet. Kymenlaakson pelastuslaitoksen pitää säästää ja sen seuraukset saavat tuntea nahoissaan nyt kuusankoskelaiset. Säästöä tulee kun Kouvolasta laitetaan kolme miestä pois vahvuudesta. Kouvola myös maksaa palotoimen järjestämisestä alueellaan yhtä paljon kuin ennen, vaikka palvelua heikennetään tuntuvasti.

 

Kouvolan kaupunginhallitusta on viety kuin litran mittaa. On vaikea ymmärtää, kuinka sen jäsenet voivat olla sitä mieltä, ettei Kuusankoskella tarvitse aloittaa savusukellusta kuuden minuutin kuluessa kun muualla Kouvolassa 1. riskialueen kohteissa näin tehdään. Mikäli suunnitelma toteutuu, näkyy se työn tuloksissa – ihmishenkiä menetetään.

 

Kirjoitin jo 2.6.2009, että Kotka tulee säästämään pohjoiskymenlaaksolaisten turvallisuudesta. Varoituksista huolimatta kaikki näyttää kuitenkin olevan toteuttamista vaille valmista. Maksajiksi on suunniteltu ensisijaisesti Kuusankosken, mutta myös Jaalan ja Valkealan asukkaita. Ymmärrän sen, että rahat on loppu ja säästää täytyy. Hölmöjä meidän ei kuitenkaan pidä olla, vaikka sitä roolia meille Kotkasta nyt tarjotaan. Huonot päätökset voidaan aina muuttaa.