Edelleen Kuusankosken puolesta

Kritisoin tiistaina Kouvolan Sanomien yleisönosastolla Kuusankosken palolaitoksen palomiesten vähentämistä kolmesta kahteen. Pelastusjohtajan perätön väite, että miehistön vähentäminen ei vaikuta palvelustasoon on mielestäni edelleen pahimman luokan kansalaisten harhauttamista.

 

Loogista hänelle oli siis jatkaa tämän aamuisessa lehdessä jälleen kirkasotsaisesti, että tällä toimenpiteellä saadaan Kouvolaan tarvittava 1+5 vahvuus. Pelastusjohtaja Parkko tietää varsin hyvin, että Kouvolassa on aina ollut 1+5 vahvuus joka ei ole riippuvainen Kuusankosken miehityksestä.

 

Se mitä Parkko ei tällä kertaa kertonut onkin paljon mielenkiintoisempaa. Nimittäin Kuusankosken miesten siirto antaa hänelle mahdollisuuden luopua kolmesta viransijaisesta Kouvolassa ilman, että määrätty minimivahvuus alittuu. Kysymys on siis edelleen säästöistä, jotka kuusankoskelaiset joutuvat maksamaan .Ei miesten kokonaismäärä Kouvolassa tule kasvamaan, vaan koko alueella vähenemään.

 

Valtuutetun työ on näinä päivinä vaativaa työtä. Arvojen tuominen kylmään päätöksentekoon on välillä varsin epäkiitollista ja rohkeutta vaativaa työtä. On usein helpompaa seistä vahvojen virkamiesten esitysten takana luottaen vain siihen sokeasti, että kyllä ne tietää. Unohdetaan usein, että loppujen lopuksi me valtuutetut/päättäjät vastaamme kuitenkin siitä millaisia palveluita kuntalaisille olemme valmiita tuottamaan. Ihmettelen miksi Kuusankoskelaiset valtuutetut eivät ole kiinnostuneita siitä millaisia palveluita uudessa Kouvolassa ollaan valmiita tarjoamaan Kuusankoskella.

 

Me suomalaiset ymmärrämme usein asiat vasta sitten kun ne meitä konkreettisesti koskettavat. Esimerkiksi vanhustenhuollon ongelmat aukeavat meille karmivien esimerkkien kautta tai vakuutusturvan taso kiinnostaa vasta kun jalka on poikki, palokunnan toimintavalmiudenkin vajaavuus kiinnostaa meitä vasta sitten kun oma torppa palaa etc

 

Kun kuusankoskelainen sammuttajapari odottaa palavan rakennuksen ulkopuolella vahvistuksia Kouvolasta, jotta työn voi aloittaa, ei kuntalainen enää muista että näin tämä asia oli suunniteltu ja päätetty.

Kuntalaisesta se näyttää hölmöltä ja edesvastuuttomalta. Organisaatio, jonka tulisi valmistautua erilaisiin onnettomuustilanteisiin ja jonka odotetaan selviytyvän niistä ammattitaitoisesti ja nopeasti – nyt tiedustelee, valmistelee ja odottaa. Näin tehdään tulevaisuudessa Kuusankoskella, ei Kotkassa, ei Kouvolassa, ei Haminassa.

 

Mikä Kuusankoskella on nyt sitten muuttunut niin paljon, että turvallisuustasoa voidaan pudottaa? Ei mikään, mutta Kymenlaakson pelastuslaitoksen tarvitsee säästää. Siksi kaksi on yhtä paljon kuin kolme…

 

Sitten lopuksi pieni ennustus.

 

Kuusankosken palolaitoksen yksikkö siirretään kokonaan Kouvolaan, koska se oli vajaamiehityksellä tehoton. Se miten siitä tuli tehoton on jo silloin unohtunut!