Antibiootit Venäjän tähtäimessä

Venäjä ilmoitti taannoin rajoittavansa suomalaisten liha- ja maitotaloustuotteiden maahantuontia alueellensa. Maitotaloustuotteiden osalta kielto purkautunee jo huomenna 6.8, mutta lihajalosteiden osalta tuontikielto jatkunee vielä.

Päätökset ovat saaneet aikaan pientä myrskynpoikasta maitolasissa täällä meidän kotoisessa Suomessa. Onpa Kouvolan paikallistasolla ehditty arvioitavan Suomen ja Venäjän välisiä suhteita huonommiksi kuin päällisin puolin näyttää. On unohdettu täysin se tosiasia, että rajoituksia on annettu ympäri Eurooppaa, ei yksin Suomelle.

Itse asia, elintarvikkeiden laatu, on jäänyt paljon pienemmälle huomiolle. Perusteluina tuontikielloille on käytetty varmasti suurelta osin tekaistujakin syitä, mutta yhteen asiaan haluisin kiinnittää hieman huomiota.

Venäläiset ovat nimittäin löytäneet lihatuotteistamme jäämiä antibiooteista. Teollisuutemme ei ole asiaa kiistänyt, vaan kertonut niiden olevat EU- säännösten mukaisia. Siis antibiootit kuuluvat suomalaiseen ruokapöytään ihan normaalisti Eu säännöstenkin nojalla.

Kuinka moni suomalainen tiesi, että suomalaisessa puhtaassa ruuassa saa olla antibiootteja? Samaan aikaa meillä kannetaan aiheellisesti huolta terveydenhuollon sektorilla siitä, että antibiootit eivät enää tehoa ja uusi vastaava lääke pitäisi löytyä.

Tottakai Venäjän rajoituksissa on aimo annos puhdasta protektionismia – tiedämmehän, että heidän ongelma on se, etteivät he itse pysty vielä tuottamaan yhtä laadukkaita tuotteita kuin länsimaat. Tätä eroa yritetään nyt saada kavennettua antamalla omille tuotteille kilpailuetua parjaamalla tuontielintarvikkeita.

Putin ilmoitti presidenttikautensa aikana, että hänen tehtävänään on huolehtia venäläisten hyvinvoinnista, ei suomalaisten. Tällä kertaa se on tämänkaltaista toimintaa. Meidän ei kannata kuitenkaan tyrmätä kaikkea suoralta kädeltä. Mielestäni antibiootit eivät kuulu suomalaiseenkaan ruokapöytään.

2 comments

Kommentointi on suljettu.