Kuka valitsee Pääministerin?

Presidentti Tarja Halonen otti Urho Kekkosen 110 vuotisjuhlaseminaarissa puheessaan esille viimekesäisen Keskustan pääministerin vaihtotalkoot. Hän sanoi ja mielestäni aivan oikein, että eduskunta jää tällaisessa toiminnassa vain muodolliseksi toimijaksi. Tottahan tämä olikin.

Itse otin tähän asiaan kantaa jo heti keskustan asiasta uutisoidessa joulukuussa 2009. Ohessa pieni lainaus blokistani 2009 joulukuusta.

”On oikeastaan aika ihmeellistä edes väittää, että pääministeriys seuraa Keskustan puheenjohtajuutta. Ymmärrän kyllä keskustalaisia, hehän olivat kaksi vuotta sitten omissa juhlapuheissaan jo valmistautumassa Matti Vanhasen kolmanteen hallitukseen.  He unohtivat silloin, että kansa päättää äänestämällä, ei keskusta yksin sitten, kun ovat siihen kykeneviä.

On hyvä vielä muistaa, ettei näytä kovin hyvältä puhua omasta ehdokkuudestaan Keskustan puheenjohtajaksi ja samalla vaatia siihen liitettäväksi automaattisesti pääministeriyttä. Asialla saattaa olla KMS:n tuki, mutta tuskin koko kansan.

Kansa saisi pelonsekaisin tuntein seurata mitä ilmoittaa omasta innokkuudestaan vaativaan tehtävään Väyrynen, Kaikkonen tai Mieto. Ketkä ovat Karpelan suosikit tähän tehtävään. Vai kuuluuko ääni perunakuopasta ja vaatii Korhosta pääministeriksi.”

Näin siis Joulukuussa 2009, onneksi kaikkein pahimmat ennustukseni eivät toteutuneet, mutta ajattelemisen aihetta tässä kyllä on. Nimittäin normaalimenettelyssä eduskuntavaalien jälkeen tai hallituksen muutoin erottua tasavallan presidentti ilmoittaa eduskunnalle pääministeriehdokkaan eduskuntaryhmien neuvotteluiden tuloksen perusteella ja eduskunnan puhemiestä kuultuaan.

Nythän Kiviniemi valittiin käytännössä Keskustan esittelystä, jonka sitten eduskunta siunasi.

Vaikka asiassa ei käynyt mitään perustuslaillista ongelmaa, olen presidenttimme kanssa samoilla linjoilla. Sillä jos…

–         Puolue A on saanut vaaleissa kansan tuen ja pääministerivaaleihin osallistunut puolueen puheenjohtaja valitaan presidentin esittelystä pääministeriksi. Seuraavana kesänä hän ilmoittaa vetäytyvänsä hommasta henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Puolue A valitsee maalle uuden pääministerin puoluekokouksessaan omien voimasuhteidensa ja vahvojen miestensä siivittämänä.

Mitä jos myöhemmin selviäisi, että valittu pääministeri on eniten erilaisia vaalitukia saanut henkilö, mutta ilmoitus on vielä täydentämättä.

 Kysymys kuuluu näin.

 –         Onko pääministeri kansan haluama?

–         Onko pääministeri puolue A:n valitsema?

–         Onko pääministeri todellisuudessa vain tukijoidensa valitsema?

Esimerkki on tietysti vain kuviteltu esimerkki, mutta ajattelemisen aihetta se kuitenkin antaa, ovathan kaikki antaneet oman vaalirahaselvityksensä. Vai ovatko?

2 comments

  1. Hyvä Jari, hyvät kysymykset mutta kuka vastaa?

Kommentointi on suljettu.