Vanhustenhuolto kuntoon

Kouvolan Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina 23.4 äänestyksen jälkeen ikäihmisten palveluverkkosuunnitelman. Päätösehdotukseen lisättiin lausuma, että mitään muutoksia ei tehdä ennen kuin suunniteltu vaihtoehto on valmiina. Päätös on odotettu, sillä ikäihmisten hoidontasosta sekä mitoituksesta ovat olleet huolissaan niin päättäjät kuin kuntalaisetkin.

Mikäli ikäihmisten palveluverkkosuunnitelma menee läpi vielä valtuustossa, siirtyy osa kaupungin tuottamasta laitoshoidosta yksityisten palvelutuottajien tehostettuun palveluasumiseen. Kaupunki pitää edelleen suurimman osan ikäihmisten palveluista omana toimintanaan, mutta säästää tällä toimintojen järkeistämisellä noin seitsemän miljoonaan euroa vuodessa. Demareille järjestely ei sovi, koska palveluntuottajana olisi yksityinen yrittäjä.

Demareiden sanouduttua irti jo aikaisemmin kaupungin talouden tasapainottamisohjelmasta saattoi politiikkaa seuraava arvata sen tietävän ainoastaan ja vain vaikeuksia toimintojen kehittämiselle. Demarit tekevät nyt kuntavaalipolitiikkaa vastustamalla ikäihmisten palveluverkkomuutoksia unohtaen ikääntyvien ihmisten palveluiden varsin mittavat investointitarpeet.

Omien, ideologisten ja varsin itsekkäiden päämäärien ajaminen on tässä taloudellisessa tilanteessa mielestäni huonoa politiikkaa.

Onkin erikoista, että juhlapuheissaan vanhustenhuollon parannuksia ajavat sosialidemokraatit vastustavat nyt uusien, nykyaikaisten ja toimivien tilojen rakentamista. Tämä vastustus voi olla heidän mieleistään hyvää kuntavaalipolitiikkaa, mutta kärsijöinä tässä ovat palveluita odottavat ikäihmiset.

Huomiotta ei jää myöskään se, että jos ikäihmisten palveluverkkosuunnitelma kaatuu, tarkoittaa se yli seitsemän miljoonan euron menetystä kaupungille. Tämä seitsemän miljoonaa joudutaan etsimää palveluita vähentämällä, veroja korottamalla sekä työntekijäkuluja karsimalla.

Olisin kovin tyytyväinen mikäli demarit miettisivät vielä kerran ikäihmisten palveluiden sotkemista omaan kuntavaalikampanjaansa. Mikäli tämä ei sovi, syksyn vaalikampanjasta uhkaa tulla katastrofi tuen tarpeessa oleville ikäihmisille. Onko oikein, että uudet, nykyaikaiset ja toimivat tilat jäävät rakentamatta ja pienestä eläkkeestä he itse vielä maksavat kohonneita kuntaveroprosentteja.

2 comments

  1. Jari
    Kunnat kauppasivat aikojen alussa huutolaisia. En jaksa uskoa että yksityinen raha tekee sellaista bisnestä mikä ei kannata. Eli kuka maksaa ja kenelle että vahushoiva bisnes on kannattavaa? Voiko kunnan oma tuotanto olla niin järjettömän kallista että väliin jää 7 miljoonaa ja tuotto sijoitetulle pääomalle.
    Kyllä vanhuksista tulee huolehtia on ykkösasia, nyt keskustellaan siitä miten ja kuka.

  2. Kyllä vanhuksista huolehditaan, vastaa hoidosta sitten kuka tahansa. Kunta valvoo, niinkuin tähänkin asti, vain palveluntuottaja joissain tapauksissa muuttuu. Demarit esittivät tämän seitsemän miljoonan säästön sijaan 10 – 15 miljoonan lisäinvestointeja seiniin. Eli ero on huima – nyt jos koskaan jonkun olisi aika alkaa kantaa huolta taloudesta!

Kommentointi on suljettu.