Tasapainoilua Taloudella ja Kannatuksella

Ylen Uutisten tammikuun mielipidemittauksen mukaan hallituspuolueet ovat kasvattaneet kannatustaan opposition polkiessa paikoillaan. Ottamatta kantaa siihen kuinka paikkaansa pitäviä uudet arviot ovat, voidaan kuitenkin olettaa, että harjoitettu kokoomuspolitiikka saa myös kiitosta kansan syvistä riveistä. Pelkällä hallituksen haukkumisella ei siis pääse eteenpäin – asiasisältöä kaivataan myös oppositiopolitiikkaan.

Kokoomuslaisena päättäjänä näen, että luvut voisivat olla vieläkin paremmat, jos eteneminen kansalle suurissa ja merkityksellisissä asioissa olisi ollut astetta jämäkämpää. Mielestäni kokoomus pärjäsi parhaiten kuntavaaleissa antamillaan rakennemuutoslupauksilla. Nyt olisi aika pistää asioihin vauhtia, kuntarakenneuudistus ja Sote-uudistus kun tuntuvat jämähtäneen paikoilleen. Vetkutteluun meillä ei olisi nyt aikaa, ongelmat huoltosuhteessamme kun eivät odottelemalla häviä, vaan päinvastoin kasaantuvat.

Kouvolassa alkoi toinen valtuustokausi kuntaliitoksen jälkeen. Olen omaksi tavoitteekseni valtuutettuna julki sanonut, että Kouvolan tulisi näyttää yhdeltä kaupungilta, eikä siltä mitä kuudesta kunnasta on jäljellä. Tiedän asian haasteellisuuden, vaikka ajallista tavoitetta en sille ole antanut, mutta tavoitteet eivät ole tavoitteita jos ne eivät ole tarpeeksi kunnianhimoisia.

Jos valtakunnanpolitiikassa on vaikeuksia edetä vaikeiden asioiden kanssa, niin se on sitä välillä myös täällä kuntatasollakin. Harmikseni luin paikallislehti Keskilaaksosta, että valtuuston puheenjohtajisto on purkanut lehden etusivulla närkästymistään suunnitellun hoitotarvikepalvelun keskittämisestä Kouvolan Marjoniemeen. Aluepolitiikka on ollut tässä asiassa paikallisille kuntapäättäjille tärkeämpää kuin asiaperusteet, joihin virkamiehet ovat suunnitelmansa perustaneet.

Resurssipula terveysasemilla, pyrkimys tasalaatuiseen palveluun, menekin parempi seuranta ja palveluaikojen merkittävä lisääminen ovat mielestäni kuitenkin sellaisia asioita, joita uuden Kouvolan tulisi vaalia. Kun terveyspalveluiden palvelupäällikkö vielä toteaa, että ”mikäli jollain asiakkaista ei ole mahdollisuutta käydä hakemassa tarvikkeita Marjoniemestä, niin tällaisissa tapauksissa tarvikkeet voidaan toimittaa asukasta lähinnä olevalle terveysasemalle samassa kuljetuksessa, jossa toimitetaan mm. terveysaseman lääkkeet ym”, ihmettelen mistä kova vastustus johtuu. Palvelut eivät häviä mihinkään, vaan kokonaisuus paranee.

Ennen vaaleja vaadimme monen suun voimalla kaupungin henkilöstön mitoituksen tarkistamista, mutta nyt kun sitä tehdään, vastustus ja virkamiesten haukkuminen saavat heti jalansijaa. Mikäli emme tämän tasoisissa asioissa löydä sopua henkilöstön tehokkaammasta käytöstä, on Kouvolan politiikan keväästä tulossa todella vaikea. Talouden tasapainotustalkoissa kun saattaa tulla vielä vaikeampiakin asioita päätettäväksi.

Tasapainoilu kuntatalouden kanssa ei tule olemaan helppoa, mutta tuskin se on sitä valtiontaloudenkaan kanssa. Se, että opposition kannatus polkee paikallaan, on omiaan herättämään erilaisia alisuorituksia tämän tästä.  Siinä missä hallitus etsii vakautta euroalueelle, niin oppositiojohtaja Soini haluaa Suomen neuvottelevan Britannian kanssa EU-jäsenyytensä ehdot uusiksi ja järjestävän niistä kansanäänestyksen.

Soini nostaa itsensä jopa Englannin pääministeri David Cameronin rinnalle lupaamalla saman kuin Cameron, eli käynnistävänsä neuvottelut Suomen jäsenehdoista jos hän on pääministeri vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Eduskuntavaalien asetelmia ja lupauksia siis rakennetaan jo kovaa vauhtia.

Soinille ei riittänyt tappio kokoomukselle kuntavaalien asiakysymyksissä vaan nyt hän julistaa haluavansa Kokoomuksen päänahan.  Kokoomuksen skalpeeraus ja pääministeriys ovat siis Soinin kiikarissa, aikana jolloin hänelle itselleenkin etsitään haastajaa omiensa joukosta.  

Aivan tuulesta temmattua Soinin tavoitteiden asettelu ei ole, sillä Ylen puoluemittaus paljastaa Kokoomuksen etumatkan lisäksi, että Perussuomalaiset ovat varttuneiden miesten puolue ja jos naiset eivät saisi äänestää, olisi Soini pääministeri. Kaikki on siis mahdollista ja mikään ei ole ikuista!