Kouvolan lukioverkko

Maanantaisen hallituksen iltakoulun jälkeen Kouvolan kaupungin lukioverkkokeskustelu ryöpsähti mukavasti käyntiin. Lukioverkkoselvitykseen päädyttiin koska, ikäluokat pienenevät, valtionosuusrahoitusta ollaan vähentämässä ja lukiokoulutuksen vetovoima on hiipunut. Toisiin lukioihin riittää opiskelijoita ja toisissa painitaan pahenevan opiskelijapulan kanssa.

Työryhmän ehdotus kolmen suurimman lukion säilyttämisestä luonnollisesti jakaa mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin. Työryhmä lähti liikkeelle siitä, että lukioiden kannattaa olla siellä missä on eniten opiskelijoita ja sitä kautta paras mahdollisuus monipuoliseen kurssivalintaan.

Tiukan talouden aikana esitys keskittyi mielestäni kuitenkin liian paljon saavutettaviin säästöihin. Tästä syystä on hyvä, että me päättäjät mietimme nyt myös sitä, mikä on meille tarkoituksenmukaisin vaihtoehto. Keskusta toi jo oman vaihtoehtonsa jossa keskityttiin hallinnon karsimiseen ja kaikkien seinien ylläpitämiseen. Asiaan tutustuessani minulle tuli kyllä sellainen tunne, että mallissa on unohdettu opiskelijat, tai ainakaan heiltä ei ole huomioitu ollenkaan.

Keskustan laskelmat hallinnon suuruudesta ovat yksinkertaisesti väärät ja siksi heidän ”yhden lukion ” mallinsa todennäköisesti ei säästä mitään, vaan kurjistaa lukio-opetusta pienissä lukioissa entisestään pitämällä ne väkisin auki. Lisäksi jokainen yksikkö tarvitsee kanslia- ja rehtoripalveluja joka tapauksessa. En oikein usko myöskään esitettyyn etäopetukseen, etäopetus sopii hyville lukiolaisille – entäpä ne keskinkertaiset ja tukea tarvitsevat? Ja onko se oikea ratkaisu pulmaamme, että opettajat opettavat Lyseossa ja Anjalakoskella tuijotetaan kuvaruutua?

Kaikkia lukioita säästettäväksi vaativat tahot näyttävät unohtavan, että kouluja käyttävät nuoret ovat jo nyt omilla valinnoillaan osoittaneet kehityksen suunnan. Suuret lukiot imevät oppilaita pienten lukioiden vierestä paremman ja monipuolisemman kurssitarjonnan ansiosta. Oppilaat itse saavat valita koulunsa ja sitä oikeutta he myös käyttävät, luovathan he omaa tulevaisuuttaan.

Mielestäni Kouvolalle on paljon tärkeämpää, että meillä on hajanaisen lukioverkon sijaan korkeatasoiset lukiot joissa on valinnanmahdollisuudet takaava resursointi. Panostaminen oppilaisiin ja heidän valinnan mahdollisuuksiinsa on paljon tuottavampaa kuin seinien ylläpitäminen keinolla millä hyvänsä.

Työryhmä on nyt siis sanansa sanonut ja nyt on politikkojen ja muiden vuoro. Odotan innolla asian jatkotyön valmistumista. Mikä on lopputulos opiskelijoiden, nuorisovaltuuston, opettajakuntien ja kansalaisten kuulemisien jälkeen? Toivottavasti laatu korvaa määrän!