Huomioita lukioverkkopäätöksestä

Eilinen Kouvolan kaupunginvaltuuston kokous keräsi paikalle suuren määrän lukioverkosta kiinnostuneita opiskelijoita seuraamaan kokouksen kulkua. Kokous jäi varmasti monelle nuorelle mieleen varsin erikoisena tapahtumana.

Politiikkaa seuraava nuori ihmetteli varmasti Perussuomalaisten, Demareiden ja Keskustan jo ennen kokousta tekemiä ryhmäpäätöksiä. Ryhmäpäätökset ovat tuiki tavallisia politiikassa, mutta on aika erikoista, että ne tehdään ennen kuin asiaa esitellään virkamiesten taholta. Asiantuntijakuulemisella ennen päätöksentekoa ei ollut mitään vaikuttamisen mahdollisuutta, koska kannat oli lyöty lukkoon aiemmin päivällä. Päätösehdotuksen vaikutusten arvioinnin ei haluttu antaa vaikuttaa itse päätöksentekoon.

Ennen kokousta demareiden valtuutettu Antti Koivisto ilmoitti jäävänsä kokonaan pois kokouksesta, koska ei voi äänestää demarilinjassa nuorison valinnan mahdollisuuksien rajoittamisen puolesta. Klo 19.16 Reino Grönlund (sd.) soitti kokouspaikalle ja totesi, että demareiden ryhmä määräsi hänet olemaan poissa kokouksesta. (KS).

Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Kossila ilmoitti olleensa valmistelemassa LaNun päätösehdotusta jo helmikuussa, salassa osalta lautakuntansa jäseniltä. Tämä salassa valmisteleminen saattoi aiheuttaa sen, että virkamiehet eivät ole voineet tehdä asiaankuuluvia asianosaisten kuulemisia oikeassa järjestyksessä. Nyt lainoppineet joutuvat tutkimaan asian jälkikäteen.

Tein kesken asian käsittelyä esityksen asian palauttamisesta uudelleen valmisteluun. Päädyin tähän esitykseen kuunneltuani keskustelua reilut kaksi tuntia. Puheet lukioverkosta ja sen koosta olivat ristiriitaisia ja täynnä olettamuksia. Päätösehdotuksessa Lyseon lukion koko on 6-sarjainen. Jari Lindströn (ps) esitti ponnen 7-sarjaisesta lukiosta, mutta saman puolueen Antti Eskelinen laittoi vielä paremmaksi, hänestä Lyseoon mahtuisi 8 -sarjainen lukio. Perusteet uudelleen valmisteluun olivat hyvin ilmeiset – Perussuomalaisilla oli kasassa kahdessa tunnissa kolme eri esitystä Lyseon lukion kooksi!

Erikoisinta lukioverkkopäätöksessä oli kuitenkin sen toteuttamistapa. Ensin tehdään maallikkovalmistelun pohjalta päätös ja sen jälkeen mietitään, mitä se tarkoittaa oikeasti. Nyt tiedetään lopputulos, mutta se, miten siihen päästään, on hämärän peitossa.

Jos joku tuli kokoukseen siinä toivossa, että saisi tietää miten itse ongelmaan, eli pienten lukioiden oppilaskatoon puututaan, pettyi pahemman kerran. Asiaan joudutaan palaamaan vielä uudelleen, sillä minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

2 comments

 1. Pitkällä tähtäimellä tämäkin kahden lukion yhdistäminen on hyvä ratkaisu, vaikka se nyt tulikin tehtyä aika vääristä syistä. Kyllä Kouvolan keskustassa on syytä kyetä toimimaan yhtenä lukiona, ei siellä mitään korttelikohtaisia lähilukioita tarvita.

  Koska tiedän, että myöhemminkin ajettuna tämä yhdistäminen kohtaisi vastustusta ja viivytystaistelua, pidän oikeastaan hyvänä että se nyt räväytettiin pöydälle ja vieläpä lävitse, niin on nyt sitten jo turhemmat rutinat päästy kuulemaan yhdistämistä vastaan. Kun päätös yhdistämisestä on nyt tehty ja vaikka tulemme näkemään viivytystaistelua, on nyt kuitenkin onnekkaan todennäköistä että esimerkiksi viiden vuoden kuluttua nämä kaksi Kouvolan keskustan nykyistä korttelikohtaista lukiota on sitten saatu lopullisesti yhdistetyksi -säästöäkin siitä kertyy- emmekä siis sitä pidempään joudu sietämään kitisijöiden joutavaa rutinaa keskustalukioiden pitämiseksi irrallaan toisistaan. Kitinä ja rutina nimittäin on aina väistämätöntä, niin paljon on kaikenlaisia pöhköjä mukana paikallispolitiikassa.

  Lisäksi on kohtalon ivaa ja hyvä asia että keskustalukioiden kitinää synnyttävä yhdistäminen on nyt päätetty nimenomaan persujen ja vassareiden äänin: Persulit ja vassarit ja heidän kaltaisensa luontaisesti änkyrät ovat niitä, jotka normaalitilanteessa viivyttäisivät ja räkyttäisivät yhdistämispäätöstä vastaan. Yleensä aivan joutavin syin, kuten änkyröiltä tuleekin odottaa. Nyt he ovat itse poistaneet itsensä tämän yhdistämisen vastustamisen yhtälöstä, kun vielä änkyrämpiä päämääriä ajaessaan menivät äänestämään tämän yhdistämisen puolesta. He eivät nyt voi kitistä eikä rutista omaa päätöstään vastaan, vai näemmekö senkin kummallisuuden että persulit, vassarit ym änkyrät tekevät valitukset tästäkin päätöksestä 🙂

  Tämä kannanottoni ei tietenkään ole suinkaan Anjalankosken ja Elimäen lukion puolesta. Heh heh. Päinvastoin, luotan siihen että aika hoitaa niiden osalta tehtävänsä ja muutaman vuoden kuluttua ne ovat loppuneet. Jos ei muuhun niin oppilaiden puuttumiseen. On se hankala pitää pystyssä pikku lukiota jossa on enää vain opettajia – oppilaat ovat jo karanneet muihin paikkohin.
  On niin persulimaista ja änkyrämäistä ylipäänsäkin lähteä kannattamaan sellaista nyt valtuustossa voimaan äänestyksellä pantua suunnitelmaa (eli pikkulukioiden tekohengitys) jolla ei ole käytännössä elinmahdollisuuksia. Hengissäpysyminen nimittäin ei onnistu vain sillä että valtuuston enemmistö äänestää annettavaksi tekohengitystä. Odotan näiden potilaiden kuolevan…. 🙂

 2. Hyvä ja rohkea ratkaisu tehty

  Pitkällä tähtäimellä tämäkin kahden lukion yhdistäminen on hyvä ratkaisu, vaikka se nyt tulikin tehtyä aika vääristä syistä. Kyllä Kouvolan keskustassa on syytä kyetä toimimaan yhtenä lukiona, ei siellä mitään korttelikohtaisia lähilukioita tarvita.

  Koska tiedän, että myöhemminkin ajettuna tämä yhdistäminen kohtaisi vastustusta ja viivytystaistelua, pidän oikeastaan hyvänä että se nyt räväytettiin pöydälle ja vieläpä lävitse, niin on nyt sitten jo turhemmat rutinat päästy kuulemaan yhdistämistä vastaan. Kun päätös yhdistämisestä on nyt tehty ja vaikka tulemme näkemään viivytystaistelua, on nyt kuitenkin onnekkaan todennäköistä että esimerkiksi viiden vuoden kuluttua nämä kaksi Kouvolan keskustan nykyistä korttelikohtaista lukiota on sitten saatu lopullisesti yhdistetyksi -säästöäkin siitä kertyy- emmekä siis sitä pidempään joudu sietämään kitisijöiden joutavaa rutinaa keskustalukioiden pitämiseksi irrallaan toisistaan. Kitinä ja rutina nimittäin on aina väistämätöntä, niin paljon on kaikenlaisia pöhköjä mukana paikallispolitiikassa.

  Lisäksi on kohtalon ivaa ja hyvä asia että keskustalukioiden kitinää synnyttävä yhdistäminen on nyt päätetty nimenomaan persujen ja vassareiden äänin: Persulit ja vassarit ja heidän kaltaisensa luontaisesti änkyrät ovat niitä, jotka normaalitilanteessa viivyttäisivät ja räkyttäisivät yhdistämispäätöstä vastaan. Yleensä aivan joutavin syin, kuten änkyröiltä tuleekin odottaa. Nyt he ovat itse poistaneet itsensä tämän yhdistämisen vastustamisen yhtälöstä, kun vielä änkyrämpiä päämääriä ajaessaan menivät äänestämään tämän yhdistämisen puolesta. He eivät nyt voi kitistä eikä rutista omaa päätöstään vastaan, vai näemmekö senkin kummallisuuden että persulit, vassarit ym änkyrät tekevät valitukset tästäkin päätöksestä 🙂

  Tämä kannanottoni ei tietenkään ole suinkaan Anjalankosken ja Elimäen lukion puolesta. Heh heh. Päinvastoin, luotan siihen että aika hoitaa niiden osalta tehtävänsä ja muutaman vuoden kuluttua ne ovat loppuneet. Jos ei muuhun niin oppilaiden puuttumiseen. On se hankala pitää pystyssä pikku lukiota jossa on enää vain opettajia – oppilaat ovat jo karanneet muihin paikkohin.
  On niin persulimaista ja änkyrämäistä ylipäänsäkin lähteä kannattamaan sellaista nyt valtuustossa voimaan äänestyksellä pantua suunnitelmaa (eli pikkulukioiden tekohengitys) jolla ei ole käytännössä elinmahdollisuuksia. Hengissäpysyminen nimittäin ei onnistu vain sillä että valtuuston enemmistö äänestää annettavaksi tekohengitystä. Odotan näiden potilaiden kuolevan…. 🙂

Kommentointi on suljettu.