Tarvitsemme EU:n apua alkoholiongelmaamme

Tulli linjasi uudelleen bussimatkalaisten Virosta tuomien alkoholijuomien säilytyspaikan laivamatkan ajalle. Kymmenen vuotta käytäntönä sallittu menettely, alkoholijuomien säilyttäminen bussissa laivamatkan aikana, on nyt tullut tiensä päähän. Alkoholin tuontia Virosta yritetään näin hillitä, vaikka sen tiedetään aiheuttavan kaikille osapuolille pelkkää harmia.

En usko edes yksittäisen tullimiehen haluavan muutosta tähän hyvin toimineeseen käytäntöön. Tullin omien toimintaresurssien vähetessä perässä vedettävien kaljavankkureiden ilmestyminen vuosien tauon jälkeen tullin käytävälle ei varmasti ole ilouutinen kenellekään.

Ymmärrän, että Suomessa käytetään liian paljon alkoholia. Siitä on kiistattoman paljon haittavaikutuksia, jotka tulevat kalliiksi Suomelle. Siitä huolimatta katson, että tämän kaltaisilla toimenpiteillä ei ole mitään merkitystä alkoholin kulutuksellemme. Tämä ei poista sitä luonnotonta epäsuhtaa, mikä alkoholin hinnassa Suomen ja Viron välillä on.

Sen sijaan, että poistaisimme tämän alkoholin rahtaamisen aiheuttaman syyn, teemme sijaistoimintoja, joiden tehottomuuden tietävät kaikki. Myös asiasta päättävät tahot.

Olen tietysti huolissani suomalaisten terveydestä. Nykyinen käytäntö, tuoda suuria määriä alkoholia omaan käyttöön, lisää todistetusti suomalaisten käyttämän alkoholin määrää. Tämän meistä voi jokainen tunnustaa.

Olen myös huolissani menetetyistä veroeuroista, mitä tämä päättäjien epätoivoinen hapuilu sääntöjen, tulkintojen ja lain kanssa aiheuttaa. Julistamme joka vuosi sodan harmaata taloutta vastaan, mutta luomme koko ajan uusilla linjauksillamme alkoholipolitiikkaan vain paremmat edellytykset harmaan talouden toiminnalle.

Olisi aika jo tunnustaa tehdyt alkoholipoliittiset virheet. Valtion alkoholimonopoli, veropolitiikka sekä tiukasti säännelty anniskelu kuuluvat menneeseen aikaan. Liittyessämme Euroopan Yhteisön jäseneksi olisi tämä pitänyt tajuta.

Nyt tämä vanha järjestelmä pitää hajotessaan samanlaista meteliä, kuin epäoikeudenmukaiset diktatuurit kaatuessaan. Kansan mitta alkaa olla täysi.

EU:ssa tulisi tajuta, että tämä Suomen räpeltäminen alkoholipolitiikan kanssa vain pahentaa suomalaisten alkoholiongelmaa. Vanhat viinimaat, kuten Italia ja Ranska, ovat jo vuosien ajan pystyneet laskemaan alkoholin kulutustaan ja sen mukana tuomia haittavaikutuksia.

EU:ssa tulisi myös tajuta, että emme pysty tätä alkoholiongelmaa itse ratkaisemaan. Alkoholi on suomalaisten sokea piste, joka on luotu pitkällä kieltokulttuurilla ja monopolilla. Tarvitsemme EU:n apua alkoholiongelmamme kanssa. Yksin emme selviä.

1 comment

Kommentointi on suljettu.