Vaikeista päätöksistä ei saa luistaa veroja korottamalla

Kaupunginhallituksen kokouksen esityslistakohdan ”henkilövähennyksiä koskevan yhteistoimintamenettelyn (II vaihe) aloittaminen” on aiheuttanut ylimääräistä parranpärinää jo hyvissä ajoin. Tätä saattoikin odottaa, asiat ovat vaikeita ja herättävät vahvoja mielipiteitä.

Huolimatta siitä, että varsin selkeästi myönnetään, että talouden näkymät ovat Kouvolan kaupungin osalta synkät, ja että verotulojen ja valtionosuuksien kehittyminen ei ole riittävä rahoittamaan nykyisen kaltaista palvelurakennetta ja henkilöstömäärää, ei kaupunginjohtaja Lamminmäki näe tarpeelliseksi jatkaa jo kaupunginhallituksen päättämää yt-menettelyä.

Kaupunginhallitus linjasi valtuustokauden aluksi, että tarkastamme kaupungin henkilöstömitoituksen ja vasta sen jälkeen katsotaan palveluverkkoja tai veronkorotuksia. Palkkasimme tehtävään ulkopuolisen konsultin, jotta saisimme henkilöstön tarpeellisesta määrästä muunkin näkemyksen, kuin omien virkamiesten tekemän.

Kaupunginhallitus päätti 9.9.2013 käynnistää yhteistoimintamenettelyn, jonka tavoitteena oli 600 henkilön vähennys vuoden 2014 loppuun mennessä. Päätöksiä on YT I -vaiheen jälkeen 320 henkilöstä. Huolimatta siitä, että tavoitteesta ollaan vielä kovin kaukana, kaupunginjohtajan mielestä koko henkilöstöön meneviä yt-menettelyjä ei tarvita, vaan asiaa viedään eteenpäin rakenteellisten ja toiminnallisten muutosten kautta.

Kaupunginjohtaja Lamminmäen esittelytekstissä korostetaan vielä, että ”kaupungintalous on mahdollista tasapainottaa hallitusti suunnittelukaudella vuoden 2017 loppuun mennessä toimialojen esittämillä palveluverkko- ja toimintamuutoksilla sekä riittävän suuruisella veronkorotuksella”.

Kaupunginjohtajan esitys on pahasti ristiriidassa kaupunginhallituksen tekemien päätöksien ja linjauksien kanssa. Mielestäni kaupunginjohtajan tulisi valmistella asioita päätökseen siltä pohjalta, mitä on päätetty, tai sitten esittelijä on vaihdettava.

Mikäli luovumme kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti YT II -vaiheesta, jäisimme noin 280 henkilön päähän asettamastamme tavoitteesta. Kaupunginjohtajan palveluverkoissa oleva henkilöstön vähentämispotentiaali on 98 henkilöä. Tämä edellyttää kuitenkin poliitikoilta päätöstä kaikkien suunniteltujen palveluiden vähentämisen osalta.

Mielestäni nyt mitataan kaupunginhallituksen toimintakyky tiukassa paikassa. Pidämmekö kiinni tekemistämme päätöksistä vai lähdemmekö roimalle veronkorotuslinjalle? Itse lähdin vuosi sitten tosissani mittaamaan henkilöstön määrää ja tekemään siitä tarvittavat päätökset.

Minulla kaupunginhallituksen puheenjohtajana ei yksinkertaisesti ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin puolustaa päätöksiä, jotka on tehty yksimielisesti. Olen edelleen sitä mieltä, että vuosi sitten tekemämme päätökset ovat olleet oikeita. Henkilöstön oikean määrän selvittäminen ennen palveluista luopumista sekä verojen ja maksujen korottamista on oikea tie.

Painotan, että vuoden takaisten päätösten jälkeen ei kaupungin taloudessa ole tapahtunut mitään sellaista, mikä velvoittaisi kaupunginhallituksen pyörtämään 9.9 2013 tekemänsä päätöksen yhteistoimintamenettelystä henkilöstön kanssa. Suunnitelmat on saatava kasaan mitä pikimmiten ja työ taas käyntiin. Vaikeista päätöksistä ei saa luistaa veroja korottamalla.

1 comment

  1. Eipä voi muuta kuin todeta, että ihmeellistä venkoilua. Kuka käyttää valtaa Kouvolassa?

Kommentointi on suljettu.