Mikäli työllistäminen on tärkeää, työnantaja maksaisi vain työstä, ei erilaisista etuuksista.

halpatyövoimaVaalien alla kaikki puolueet ovat yrittäjien asialla, mutta vain ympäripyörein lausein, kun taas konkretiaa pyritään välttämään kaikin keinoin. Yrittämisen edellytysten parantamisen hokeminen ilman, että sitoudutaan ajamaan konkreettisia toimenpiteitä, on kuin työnantajan kehu ilman palkankorotusta.

Minulla on ravintola-alan yrittämisestä 20 vuoden kokemus. Sen perusteella pystyn listaamaan heti muutaman asian, joilla on oikeasti merkitystä yrittämisen edellytysten parantamisen kannalta:

  • Loma-ajan sairastumisen kustannukset eivät kuulu työnantajalle
  • Pekkaspäivistä luopuminen asteittain kokonaan
  • Vanhemmuuden kustannukset valtion hoidettavaksi
  • Lomapäivien määrän vähentäminen

Lisäksi Viron yritysveromalli, jossa yhtiöön jätettyjä voittoja ei veroteta.

Oleellista olisi siis luopua suuresta osasta sellaisia kustannuksia, jotka eivät ole suoraan työstä johtuvia.

Hyöty olisi molemminpuolinen tässä taloustilanteessa. Palkankorotukset voitaisiin toteuttaa elinkustannusten nousun mukaisesti ja rahaa jäisi työntekijöiden palkkaamiseen. Talouden dynamiikka paranisi välittömästi

1 comment

  1. Pyöritin maahan tuovaa tukkuliikettä yli 20v. Tuotantoa Venäjällä, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Virossa oma kuljetusliike. Tiedän eri maiden verotuksesta ja ehkä Viro tällä hetkellä oikeudenmukaisin? Suomessa yrittäjältä verotus ja maksut vievät juuri sen osan tuotosta, jolla voisi investoida ja saada palkatuksi ammattitaitoista henkilökuntaa.

Kommentointi on suljettu.