Kouvolan murheet pieniä

Palasin eilen kahden viikon lomalta Thaimaasta ja heräsin aikaeron vuoksi 03.30 lukemaan viikon lehdet. Olin tietysti uutisointia seurannut Kouvolan tapahtumista netin kautta, mutta paperilehdestä asiat tuntuvat aidommilta ja todentuntuisemmilta. Olin lykännyt lomaani kolmasti, kun sopivaa ajankohtaa ei tuntunut löytyvän mitenkään. Aina oli jotain sellaista, ettei voinut jättää kalenteriin kahden viikon aukkoa lomalle.

Onneksi lähdin, hyvin tuntuu sirkus pyörivän ilman minuakin. Poliittinen tilanne Kouvolassa oli lähtöaamuna vähintäänkin sekava ja lisää epävarmuutta oli ilmassa. Demarit olivat tukevasti kahdessa valtuustoryhmässä ja Perussuomalaisten tilannetta ei varmuudella osannut sanoa kukaan.

Ensimmäinen suurempi uutinen, joka laittoi etsimään lisätietoa verkosta, oli tietysti Yhteiskoulun lukion palo. Kiitos kaikille, jotka minua siitä informoivat. Paikallisen aviisin verkkolehdestä sammutustöiden etenemisestä oli helppo seurata. Onneksi mitään peruuttamatonta ei tapahtunut, henkilövahingoilta vältyttiin ja vakuutukset ovat kunnossa.

Hieman ihmettelin niitä yhteydenottoja tai verkossa heitettyjä mielipiteitä, joissa oltiin toiveikkaita siitä, että nyt saattaisi olla mahdollista toteuttaa valtuuston päättämä hajautettu lukioverkkoratkaisu. Eli kaikkien asiatuntijalausuntojen ja opiskelijoiden tahdon vastainen lukioverkkopäätös näyttää hyvältä vasta sitten kun Yhteiskoulun lukio paloi. Hei haloo!

Kouvolan kaupungin kiinteistöihin ottamat vakuutukset ovat kunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme tehdä nyt sellaisen lukioverkon kun Kouvolan nuoret tarvitsevat. Lukioverkon, johon Kouvola voi turvata pitkälle tulevaisuuteen!

Hieman hämmästyin myös Jari Lindströmin (ps) lausuntoa (KS 9.2) kuntarakenneuudistuksesta. Hän sanoi, että ”olisi rehellistä kertoa liitosta suunnitteleville siitä riskistä, että kyläkouluja tullaan lakkauttamaan aika iso määrä.” Tietysti joka sana totta, mutta …

Eihän kyse ole siitä, etteivätkö liitosta suunnittelevat kunnat asiaa tietäisi. Ei se ole kunnalle mikään riski, että toimintoja muutetaan siten, että ne ovat uuden kunnan edun mukaisia. Kuntarakenneuudistus tehdään, koska se mahdollistaa muutoksen.

Suurin riski on se, että tehdään kuntaliitos eikä uskalleta tehdä tarvittavia muutoksia palveluverkkoihin. Kouvolassa tähän ei sorruttu, vaan pystyimme tekemään tulevaisuuden kannalta hyviä ratkaisuja.

Kouvola kelpaa, päinvastoin kun Jari Lindström väittää, hyväksi esimerkiksi kuntarakenneuudistuksesta. Täällä on kyetty tekemään suuria palveluverkkoratkaisuja, joiden edut tulevat esiin vuosien saatossa. Virheitä toki on myös tehty, mutta niitä on korjattu sitä mukaa, kun ne on huomattu. Kouvolan tekemistä virheistä varmasti opitaan tulevissa kuntaliitoskunnissa, käyväthän heidän edustajansa Kouvolassa meiltä oppia hakemassa.

Viimeinen huomioni kiinnittyi aamun lehteen (16.2). Siinä Pohjois-Kymenlaakson Perussuomalaiset yhdistyksenä haluisivat palauttaa Kankaan koulun. Lukijalle jää virheellisesti sellainen kuva, että perussuomalaiset kannattaisivat nyt Kankaan koulun säilyttämistä, vaikka toimivat takuumiehinä valtuustossa kielteistä päätöstä tehtäessä.

Sitä, miten tähän lehdessä olleeseen kannanottoon on päädytty, en tiedä. Tuntuu kuitenkin ihmeelliseltä, että valtuustosalissa päätöksenteon hetkellä vastustetaan Kankaan koulua, mutta muuten julkisuudessa ollaan säilyttämisen puolesta.

Pieniä ovat kuitenkin meidän murheet Thaimaan murheisiin nähden. Siellä sekava tilanne on jatkunut Bangkokissa jo pitkään ja mielenosoitukset jatkuvat hamaan tulevaisuuteen. Vaikka uutisointi täällä meitä varoittelee väkivaltaisuuksista, niin minusta paikallinen mielenosoittaminen muistutti enemmänkin vappujuhlaa tai ikuisia Meripäiviä. Jättiscreenit  ja valtava äänentoisto pitivät Silomin alueen keskustan äänekkäänä läpi yön. Kylkeen oli vielä kasvanut mahtava ruokamarket-alue pikkukeittiöineen, pitäen kymmentuhantisen kannatusjoukon kylläisenä.

Onnistuin varaamaan hotellin kahdeksi yöksi aivan mielenosoitusalueen laitaan. Ei paljon saanut yöllä nukuttua, mutta en sinne nukkumaan mennytkään. Kivaa oli, mutta oli hienoa tulla kotiin, kotoisten ongelmien pariin. Nämä ovat selätettävissä omilla päätöksillämme, ei marssimalla!

2 comments

 1. Kouvola kelpaa esimerkiksi niin hyvässä kuin huonossa. Kas kun niitä tehtyjä virheitä pitäisi mielestäni MYÖS tuoda esille. Sitiä tarkoitan ja siitä olen puhunut jo vuosia.

  Mitä parhain terveisin,
  Jari

 2. Terve tuloa terveenä kotiin.
  Kirjoitelinkin sinulle jo pariin otteeseen, mutta kertaus on vielä paikallaan.
  Kun nyt Kouvolaan suunnitellaan uusi koulu, niin olisiko paikallaan arkkitehtitarjoukset ja
  pyytää suunnittelemaan sellinen rakennus, joka olisi yksi uusi maamerkki tälle alueelle. Moderni, toimiva ja helposti muunneltavissa oleva koulurakennus, että se toimisi useamman sukupolven ajan. Vakuutuksesta tulee perusrahoitus ja pankeilta saa pitkäaikaista ja halpakorkoista lainaa, joten siitä vaan suunnitelmia laatimaan ja rakentamaan. Ei olisi pahitteeksi vaikka koulun yhteydessä oli yli 1000 paikkainen konserttisali?

Kommentointi on suljettu.