Työ luo hyvinvointia

Ihmisen hyvinvointi syntyy työstä, yrittämisestä ja välittämisestä. Työn merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei osata arvostaa, ennen kuin jostain syystä jää ennenaikaisesti työelämästä syrjään. Syynä voi olla pitkä sairaus, eläkkeelle jääminen tai vaikka työttömyys. Työssäkäynti luokin meille pohjan hyvinvointiin ja mahdollisuuden arvokkaaseen ja sisältörikkaaseen elämään.

Mielestäni ihmisen perusoikeuksiin Suomessa kuuluu mahdollisuus työntekoon. Kun ihmisellä on paikka, johon aamulla lähteä, hän tuntee olevansa yhteisön tärkeä jäsen. Nuorelle, työelämän kynnyksellä olevalle ihmiselle on erityisen tärkeää päästä työelämään heti kiinni. Ei ole oikein, jos nuori joutuu opettelemaan tulemaan toimeen pelkillä korvauksilla.

Olen itse varma, että työ luo hyvinvointia. Kun ihmistä odotetaan, odotettiinpa häntä sitten omalla työpaikalla, yrityksessä, opinahjossa tai kotona, hän kokee olevansa yhteisön tärkeä jäsen. Tässäkin mielessä työllisyyden arvostamisella ja kehittämisellä on suuri sosiaalinen merkitys.

Mielestäni meidän tulisi pohtia vakavasti sitä, että onko vastikkeettoman työttömyysrahan jakaminen hyvä tapa hoitaa työttömyyttä. Olisivatko ihmiset onnellisempia, jos yhteiskunta velvoitettaisiin tarjoamaan myös työpaikan? Vaikuttaisiko työpaikka, työkaverit, työn tuomat rutiinit niin, että ihmiset voisivat paremmin?

Suomessa käytetään mielialalääkkeitä ennätystahtiin, vaikka meillä menee tilastojen valossa ehkä paremmin kuin koskaan aikaisemmin. En pidä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan hienona arvona sitä, että meillä on varaa pitää satojatuhansia ihmisiä työttömänä kotona. Se nakertaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa sisältäpäin huomaamatta. Liian moni suomalainen ei ole onnellinen arjessaan.

Mielestäni Suomi omaa niin vahvan talouden, että se riittää tuottamaan riittävän rahoituksen monipuolisten palveluiden järjestämiseen. Laadukkaan terveydenhuollon, turvallisen elämän lapsuudesta vanhuuteen ja hyvän koulutuksen lisäksi meidän tulisi vaatia oikeutta olla mukana rakentamassa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa omalla, tärkeällä työpanoksella