Hallitus aliarvostaa opiskelua

Opiskelun arvostuksen puute tuli karvaasti esille SDP:n ja Keskustan yhdessä käymän budjettiriihen jälkimainingeissa. Opiskelijajärjestöjen vähintäänkin täysin oikeutetut vaatimukset 15 % korotukset opintorahaan saivat tylyn kohtelun. Samoin opiskelijoiden vapaan tulorajan nostaminen 20 prosentilla hautautui poliittiseen peliin siitä, oliko kulttuuriministeri Tanja Saarela neuvotellut asiasta valtionvarainministeri Eero Heinäluoman kanssa vai ei, kuinka paljon ja mihin ajankohtaan. Yhtä kaikki, opiskelijoille tulos oli puhdas NOLLA.Opiskelun edellytyksien huono päivittäminen on riski yhteiskunnalle

Suomi on tullut tunnetuksi laadukkaan koulutuksen ja osaamisen maana. Mainetta ei ole saatu lahjana eikä sitä ansaita vahingossa. Pidänkin todellisena riskinä suomalaiselle yhteiskunnalle opiskelun edellytyksien huonoa päivittämistä. Opintorahan tason pitäminen väkisin vuoden 1992 tasolla antaa selkeän viestin hallituksen arvostuksen puutteesta opiskelijoita kohtaan. Kysynkin, onko meillä pienenä, 5 milj. kansana varaa ottaa se riski, että motivaatio tehokkaaseen opiskeluun laskee.

Valtionvarainministeriltä verhottu uhkaus

Pidän lisäksi huonona vitsinä sitä, että valtionvarainministeri heltyi Don Heinäluomalaiseen tapaan puhumaan mahdollisesta ateriakorvauksen korottamisesta myöhemmässä vaiheessa. Minusta siihen liittyi selvästi verhottu uhkaus. Ateriakorvauksen korotus tulee, jos te opiskelijat, ette nosta suurta meteliä opintotuen ja tulorajan korotuksen puolesta.

Opiskelijajärjestöt ja opiskelijat, nostakaa meteli!

Mielestäni nyt opiskelijajärjestöjen tulee ottaa asia omaan käsittelyynsä. Koska ministeri Saarelan ja Kokoomuksen tuki on jo takana, niin vaatikaa asioihin suureen ääneen muutosta. Yhteiskunnallinen keskustelu opiskelijoiden tarpeiden puolesta on selvästi nyt alkanut. Nyt on myös tekojen aika, jotta opiskelun edellytyksiä voidaan parantaa.