Vastuullinen kaupunginhallitus Kouvolassa

Kouvolan kaupunginhallitus kumosi sivistystoimen esittämän kouluverkkosuunnitelman ennen juhannusta. Kaupunginhallituksen päätöksen takana eivät olleet populistiset pyrkimykset, kuten Harriet Lonka kirjoituksessaan väitti, vaan usko toisenlaiseen ratkaisuun. Kaupungin-hallitus noudattaa sitä strategiaa, jonka valtuusto on hyväksynyt. Strategiathan olemme itse tehneet sitä varten, että asettamamme tavoitteet pysyisivät kirkkaana mielessä, myös heikkoina hetkinä. Ammattikoulu-kampuksen sijoittumisesta tornionmäkeen ei ole Kouvolalla minkäänlaista sitovaa päätöstä. Sitä ei myöskään ole kirjattuna valtuuston strategisena kärkitavoitteena. Kuka ja missä se on päätetty? Miksi Kouvolan kaupunginhallituksen tulisi unohtaa tavoitteensa ja hyppiä aisan yli juuri nyt?

Hyvään suomalaiseen päätöksentekokulttuuriin kuuluu joskus äänestää asioista, joista olemme eri mieltä. Tein päätösehdotuksen kouluverkon supistamista vastaan, koska uskoin asiaan ja käytyjen keskustelujen perusteella tunsin näin olevan myös hallituspöydässä yli puoluerajojen. Kaupunginhallitus vastaa valtuustolle koko kaupungin kehityksestä ja rahoista. Olemme hyvin tietoisia siitä, että mikäli ennustettu lapsien väheneminen Kouvolan kouluissa toteutuu, niin sivistystoimen tulevien vuosien talousraami tiukkenee. Emme kuitenkaan halua toimia tässä asiassa ennustuksien varassa. Hölmöintä olisi, jos ennustukset eivät toteutuisikaan, mutta meillä olisi ahtaaksi käyvät koulut hätäilymme takia. Olen varma, että pystymme tulevaisuudessa tekemään tarvittavat päätökset kouluverkostamme uudelleen, mikäli se tulee ajankohtaiseksi lapsien vähyyden vuoksi.

Meidän on hyvä muistaa, että sivistystoimi on vain yksi osa Kouvolan kaupunkia. Se mikä koulutoimessa säästetään, saattaa tulla kalliiksi jollekin toiselle toimialalle. En haluaisi olla tilanteessa, jossa koulutoimi säästää ja sen vuoksi kuitenkin kaupungin kokonaismenot kasvavat. Esimerkiksi olemme jo parin vuoden ajan edellyttäneet kaavoitukselta panostuksia omakotitalotuotantoon ja lisänneet tuntuvasti tonttivarantoamme. Lisäksi keskustaan rakentuu tukku viihtyisiä pienkerrostaloja lähitulevaisuudessa, joten minusta ei ole tällä hetkellä kovinkaan kannattavaa yrittää omalla toiminnalla haitata lapsiperheiden sijoittumista Kouvolaan. Mieluummin tässä vaiheessa seutukunnan kehitystä tulisi pistää positiivinen henki päälle ja panostaa tulevaisuuteen. Imagolla on suuri merkitys kaupunkien kehitykseen.

Hyvä Harriet, vaikka kaikki kaupunginhallituksen jäsenet eivät ole kanssasi samaa mieltä tässä asiassa, se ei tee heistä kykenemättömiä, populistisia tai vastuuttomia.  Avoimen keskustelun pohjalta syntynyt päätöksenteko on läpinäkyvyydessään hienoa kansanvaltaa ja siksi niin suositeltavaa. Mistä siis moiset päätelmät? Kirjoitit myös, että valtio ei myönnä rahaa turhien koulujen remontoimiseen. Aivan oikein, mutta miksi meidän sitten pitäisi?