Rakennetaan vahva Kouvola

Positiiviset uutiset Kouvolan talouden elpymisestä ja tasapainottumisesta ovat varmasti meille mukavaa luettavaa. Haluan kuitenkin nostaa esiin muutaman seikan, jotta emme erehdy liian optimistiseen ajatteluun tulevaisuuden kuvasta.

On tietysti hyvä, että Kouvolan talous osoittaa elpymisen merkkejä ja ylijäämää kertyi viime vuodelta yli 5 miljoonaa euroa. Totuuden nimessä on kuitenkin todettava, että ylijäämä kertyi tällä kertaa kuntaveron 0,25% korotuksesta, ei valtuuston talouteen tekemistä päätöksistä.

Itse asiassa, kuntalaiset ovat lähes kokonaan hyvän tuloksen takana. Mikäli kaupunginhallituksen taloustyöryhmän tekemät ehdotukset olisi hyväksytty kaupunginhallituksessa, olisi rakenteellisin uudistuksin päästy samaan lopputulokseen. Nyt näin ei käynyt, vaan taloutta oli paikattava veronkorotuksin.

Myönteistä kehitystä on toki tapahtunut valtuustokauden aikana paljon. Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat toteutuneet odotetusti. Organisaatiosta on poistunut neljän viime vuoden aikana 730 henkilöä. Tämän vaikutus on vuositasolla lähes 20 miljoonaa. Henkilöstökulumme ovat nyt vuoden 2012 tasolla.

Tyhjistä kiinteistöistä on päästy pikkuhiljaa eroon ja paljon uutta, elinvoimaa lisäävää kehitystä on joko suunnittelussa tai jo toteutuksessa. Keskustan kehittäminen, matkakeskus, RRT-logistiikkakeskus, Kimolan kanava sekä Kymi Ring ovat kohteita, joilla on suuri merkitys Kouvolan tulevaisuudelle.

Huolissani olen kuitenkin siitä, riittääkö rohkeus ja yhteistyötaidot viemään jo päätetyt ja suunnitellut hankkeet maaliin saakka.

Mikäli hankkeet joutuvat Ratamokeskushankkeen kaltaiseen pyöritykseen, emme onnistu uuden Kouvolan rakentamisessa. Päätettyjä asioita ei saa vastustaa ja vaikeuttaa päätöksenteon jälkeen valtuutettujen omilla toimilla. Mikä olisikaan asemamme Soteneuvotteluissa, jos Ratamokeskus olisi valmistunut suunnitellusti?

Päättyvä valtuustokausi on mielestäni näyttänyt, että valtuuston päätöksillä on mahdollista uudistaa uuden Kouvolan palvelurakennetta ja sitä kautta vahvistaa taloutta. Valtuustokausi on myös näyttänyt, että jatkuvalla riidalla pystytään kehitys helposti pysäyttämään. On siis täysin tulevan valtuuston valtuutettujen käsissä, miten Kouvola kehittyy.

Rakennetaan aktiivisten ihmisten Kouvola. Asukaslähtöinen rohkea uudistuminen on edelleen uuden Kouvolan elinehto. Uuden maakunnan aloittaessa toimintansa ja Soteuudistuksen pyörteissä pärjäämme paremmin yhdessä kuin erikseen.

 

1 comment

  1. Kaupunginjohtajaehdokkaat tai ainakin osa heistä pantiin ns. psyko testiin, olisiko viisasta tehdä samoin niille jotka pyrkivät kaupunginhallitukseen. ?

Kommentointi on suljettu.