Vaalirahoituskohu?

Timo Kalli sai aikaan todellisen turbulenssin vaalirahoituskeskusteluun. Hän kun ilmoitti, ettei välitä laista, koska siinä ei ole sanktioita. Keskustelu asiasta on paikallaan, kunhan pidetään huoli siitä, ettei lapsi mene pesuveden mukana. Jos tuloksena on vaalirahoituksen tyrehtyminen ennen seuraavia eduskuntavaaleja tai mitä tahansa muita vaaleja, niin katson, että demokratia on silloin häviäjän osassa. Vaikkakin tarkoitus olisi ollut päinvastainen.

Vai väittääkö joku, että demokratia toimii paremmin, jos kampanjointiin ja ehdokkaaksi voivat lähteä vain ne, jotka voivat kirjoittaa vaalirahoitusilmoitukseensa “omasta taskusta 100 000 € “. Loput ehdolle ehkäpä mielivät tyytyvät osaansa ja politikointiin vain paikallistasolla, koska muuhun ei ole varaa.

Oma vaalityöni ja kampanjarahoituksen toteutus tehtiin juuri niin kuin minua asiassa neuvottiin. Ehdokas tekee vaalityötä ja yhdistys mahdollistaa sen. Eli ei mitään Jari Larikka -kannattajayhdistyksiä, vaan tukea täytyy löytyä kokoomuslaiselta kentältä niin paljon, että paikalliset yhdistykset lähtevät mukaan vaalityöhön ja rahoituksen järjestämiseen.

Töitä teki hyväkseni pitkälti toista sataa henkilöä eri yhdistyksistä ja kampanjarahoitus saatiin kasaan melko vaivattomasti. En tiedä ollaanko oikeilla jäljillä, kun yritetään saada selville poliittisten yhdistysten varainhankintaa. Yhdistysten yksi tärkeimmistä tehtävistä juuri on etsiä rahoitusta vaalityöskentelyyn ja suurin osa tästä varallisuudesta tulee lahjoitusten kautta. Yhdistys sitten katsoo kuinka hankkimallaan varallisuudella pystytään edistämään omaa aatetta ja puolueen parasta.

Epäselvyyksiä tai ainakin tulkinnanvaraa vaalirahoituksessa tai lähinnä sen ilmoittamisessa kuitenkin on, sen on tämän hetkinen kohu osoittanut. Olisi kuitenkin hyvä edes yrittää erottaa kohuainekset siitä oikeasta poliittisesta järjestötoiminnasta, joka mahdollistaa tasavertaisesti kaikkien kansalaisten osallistumisen siihen. Onko järkeä yrittää ampua alas kaikki mikä liikkuu, jos tavoitteena on kuitenkin esimerkiksi vain yrittää estää avustajapalkkioiden maksatus kannattajayhdistysten tileille, seuraavaa vaalikassaa kartuttamaan? Se onkin ehdottomasti väärin, mutta kai se epäkohta voidaan korjata jotenkin muuten?

Saan kiittää omasta vaalituloksestani hyvin suunniteltua ja tehtyä vaalityötä, ahkeraa kampanjaväkeä sekä onnistunutta vaalirahoituksen järjestelyä. Jos yksikin näistä elementeistä puuttuu, lopputulos on laiha. Kampanjani toteutettiin alusta loppuu rehellisten pelisääntöjen mukaan. Siitä kiitos kaikille tukijoilleni.

Mikäli poliittinen paine nyt nousee niin suureksi, että tukijayhdistykseni Kymen Lukon Kokoomus päättää yhdessä minun kanssani neuvoteltuaan eritellä yli 1700€ lahjoittaneet tahot, teemme sen. Asiaan ei liity mitään mystiikkaa, vaan monia tahoja, jotka halusivat minusta kansanedustajan