Valta Vaihtuu Keskustassa – ei Suomessa?

Pääministeri Matti Vanhasen vetäytyminen Keskustan puheenjohtajuudesta jalkaleikkauksen vuoksi on laittanut etusivut uusiksi sanomalehdissä. Vapaaehtoinen vetäytyminen on varmasti tullut monelle yllätyksenä, sillä siksi raivoisasti hän on paikastaan taistellut kuluneen kahden vuoden aikana. Kaikkia muita keinoja hänen syrjäyttämisekseen onkin jo kokeiltu, paitsi omaehtoista vetäytymistä.

Keskustan Kimmo Tiilikaisen ja varmasti myös monen muun keskustalaisen vaikuttajan tulkinta siitä, että pääministeriys säilyy automaattisesti keskustan puheenjohtajalla – kuka se sitten onkin, on vähintäänkin arveluttava.  Tämähän tarkoittaisi sitä, että Keskusta pitäisi sisäiset pääministerivaalit juuri ennen eduskuntavaaleja. Ajatus puistattaa oikein kunnolla. Puolivuotta pelkkää keskustaa tiedotusvälineissä olisi liikaa.

On oikeastaan aika ihmeellistä edes väittää, että pääministeriys seuraa Keskustan puheenjohtajuutta. Ymmärrän kyllä keskustalaisia, hehän olivat kaksi vuotta sitten omissa juhlapuheissaan jo valmistautumassa Matti Vanhasen kolmanteen hallitukseen.  He unohtivat jo silloin, että kansa päättää äänestämällä, ei keskusta yksin sitten, kun ovat siihen kykeneviä.

On hyvä vielä muistaa, ettei näytä kovin hyvältä puhua omasta ehdokkuudestaan Keskustan puheenjohtajaksi ja samalla vaatia siihen liitettäväksi automaattisesti pääministeriyttä. Asialla saattaa olla KMS:n tuki, mutta tuskin koko kansan.

Kansa saisi pelonsekaisin tuntein seurata mitä ilmoittaa omasta innokkuudestaan vaativaan tehtävään Väyrynen, Kaikkonen tai Mieto. Ketkä ovat Karpelan suosikit tähän tehtävään. Vai kuuluuko ääni perunakuopasta ja vaatii Korhosta pääministeriksi.

Tähän sirkukseen tai draamaan ei hallituskumppaneiden tai Suomen kansan pidä suostua. Mikäli pääministerin tulee olla myös puolueen puheenjohtaja, tulee sen olla Kokoomuksen Jyrki Katainen. Asia pitäisi ilmoittaa vielä varsin nopeasti, jotta hallitus säilyttäisi toimintakykynsä, kun tämä farssi pääsee täyteen vauhtiin joulun pyhien jälkeen.   

Eräs tulkinta tietysti on, että kansa saa olla vain onnellinen, että Vanhanen ilmoitti erostaan puolivuotta aikaisemmin eikä kahta vuotta. Riipummehan keskustalaisessa hirsipuussa hieman lyhyemmän ajan.