Ikäihmisten palveluverkkosuunnitelma toteutukseen

Kouvolan kaupunginvaltuustoosa saatiin aikaiseksi ensimmäinen merkittävä päätös, jolla on todellisia vaikutuksia kaupungin talouden tasapainottamiseen. Hyväksytyksi tuli ikäihmisten palveluverkkosuunnitelma vuosille 2012 – 2014. Kaupunginhallituksen esitys ei aivan sellaisenaan mennyt läpi, vaan kristillisdemokraattien esitys, jossa Anjalankodin lyhytaikaispaikat säilytettäisiin ja pitkäaikaispaikat muutettaisiin tehostetun palveluasumisen paikoiksi, voitti lopullisen äänestyksen.

Pääasia kuitenkin oli, että demareiden esitys koko esityksen hylkäämiseksi ja oman tuotannon lisäämiseksi tuli hylätyksi. Se olisi ollut kaupungille noin 15 miljoonaa euroa kalliimpi vaihtoehto tilanteessa, jossa talouden tasapainottamisen tarve on jo nyt 35 miljoonaa euroa. Esitys oli niin jalat irti maasta, että ihan hirvitti ajatus äänestyksen häviämisestä.

Hyvän kampanjan demarit ja perussuomalaiset asian puolesta olivat tehneet. Vanhuksia oli peloteltu lehtien palstoilla mitä ihmeellisimmillä asioilla. Mainittakoon räikeimmät Anssi Tähtisen (ps) esittämät skenaariot kuten ravinnon puute, hygienian laiminlyönnit ja tulevat makuuhaavat. Todella kummallista politiikan tekemistä sanon minä.

Totuuden nimessä arvasin tämän farssin tapahtuvaksi juuri eilisessä kokouksessa. Nimittäin edellisessä valtuustonkokouksessa demarit sanoutuivat irti talouden tasapainotustalkoista, mikä on valtuuston suurimmalta ryhmältä aika vastuutonta toimintaa. Takana on tietenkin perussuomalaisten suosion nousun pelko, mikä nyt laittaa koko ryhmän oireilemaan hälyttävästi. Taitaa olla turhia kaupungin talouteen vakavasti suhtautuvan politiikan odotukset ennen syksyn kuntavaaleja säikähtäneestä demarilaumasta.

Kouvolan Sanomien toimittaja sanoi minun hyökänneen voimakkaasti demareiden linjauksia vastaan. Niin teinkin, sillä minusta Kouvolan talous on siinä tilassa, että sen kanssa ei voi leikkiä enää tällä tavalla. Vastuullisuus talouden hoitoon tulisi nyt viimeistään löytyä.

Mikäli rakenteista ei saada aikaan säästöjä, on kaupungin taloutta korjattava muilla, paljon radikaaleimmilla keinoilla, sillä velanotto on jo saatava loppumaan. Kyseeseen tulevat silloin lähinnä veronkorotukset ja henkilöstön irtisanomiset suoja-ajan jälkeen. Toimenpiteitä, joita yksikään poliitikko ei halua olla tekemässä, ei ennen vaaleja, eikä vaalien jälkeen.