Keskustan alkoholipolitiikan päivitysongelmat

imagesEduskuntavaaleihin valmistautuva Keskusta löi kirveensä kiveen omissa alkoholipoliittisissa linjauksissaan. Jaan Keskustan kanssa huolen alkoholin aiheuttamista haitoista, mutta olen eri mieltä toimenpiteistä. Holhoaminen ei ole tätä päivää ja alkoholimonopolin vahvistaminen vain pahentaa suomalaisten alkoholin käyttötottumuksia.

Keskustan linjaukset alkoholin kulutuksen vähentämiseksi kuuluvat keskiajalle ja saavat syystäkin suomalaiset raivon partaalle. Holhoamista ei kukaan kaipaa lisää.

Suomen monopoliin perustuva alkoholilainsäädäntö ja kauppa ovat aikansa eläneet. Monopolin turvin olisi meidän pitänyt pystyä paremmin suojautumaan alkoholin haitoilta, mutta tässä työssä olemme pahasti epäonnistuneet. Sen sijaan 2000-luvun näkyvin alkoholimonopolin aikaansaannos on viinaturismi Viroon.

Tämän seurauksena paljon alkoholia käyttävät riskiryhmämme juovat keppanan sijaan IV- olutta, jota haetaan ja varastoidaan koteihin. Keskustan ehdotus keppanan siirtämisestä Alkoon tai keppanan laimentamisesta vain pahentaisi tätä kehitystä.

Virossa Keskustan ehdotus otetaan tietysti ilolla vastaan. Toki sielläkin on vähän aikaa ihmetelty suomalaisten intoa kantaa rahansa Viroon. Verotulot jäävät siis Viroon ja alkoholihaitat Suomeen.

Keskustan avaus oli siis sisällöltään aikainen vappuankka. Sanon näin, vaikka päätöstä yritetään nyt pyörtää. Keskustan vanhoillissiipi on puhunut ja tulos on sen mukainen.

Suomessa lisääntyvän sääntelyn sijaan pitäisi siirtyä alkoholipolitiikassa 2000 luvulle. Lusikka kauniisti käteen ja suunniteltu alkoholimonopolista luopuminen seuraavan viiden vuoden aikana toteutukseen. Verotus kilpailijamaiden tasolle ja sen tuomat verotulot Suomeen.

Samalla parantaisimme työllisyyttä Suomessa matalan koulutustason palveluammattiryhmissä. Eli pää pois pensaasta ja poliitikot töihin. Kaikki poliittiset ryhmät ovat nostaneet suomalaisen työn lisäämisen päätavoitteekseen. Tässä olisi hyvä avaus suomalaisen työn lisäämiseksi.