Kouvolan ja Kotkan yhteinen etu

2hansaKouvolan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan (16.3), että Kouvola ei enää jatka selvitystyötä, jonka päämääränä olisi ollut yhden suuren energiayhtiön perustaminen Kymenlaaksoon. Selvitystyö oli tehty ainoastaan maksimaalisen tuloutuksen näkökulmasta, eikä se palvelisi pitkällä aikavälillä sen enempää Kouvolan kuin muidenkaan omistajakuntien etua.

Vaikka energiayhtiön omistaminen ei kuulu Kouvolan ydintoimintoihin, on sillä hyvänä ja vakaana tulonlähteenä merkittävä rooli palvelutuotantomme rahoittajana. Kun vielä muistamme, että KSS Energia on pystynyt tuottamaan varsin kohtuuhintaista sähköä ja lämpöä alueen asukkaille, ei syytä omistuspohjan muutoksiin ole.

Ilman ihmettelyitä päätös ei syntynyt. Kaupunginjohtajan esitys oli selvitystyön jatkamisen puolesta, eikä hän vielä ollut halukas tuomaan selvitystä kaupunginhallitukseen. Tämä ei tullut yllätyksenä, olihan kaupunginjohtajamme Lauri Lamminmäki ilmaissut kiinnostuksensa suuren pikavoiton perään jo aikaisemmin.

Kouvolan kaupunginhallituksesta ei kuitenkaan ymmärrystä hänelle herunut. Äänestystulos 12-1 selvityksen luopumisen puolesta ei jätä jossittelun varaa siitä, mitä mieltä kaupunginhallitus oli. Päätökseni asian tuomisesta ylimääräisenä asiana kaupunginhallitukseen oli siis perusteltua ja ryhmien tahdon mukainen.

Lottovoittoa ei siis tullut, vaan rakenteellisia uudistuksia on Kouvolassa jatkettava edelleen.

Kotkassa Kouvolan tekemä päätös merkitsee mittavan säästöohjelman suunnittelun aloittamista. Kun omaisuuden myyminen itselle ei onnistu, syntyy tarve laatia säästöohjelma käyttötalouden hillitsemiseksi. Parempi myöhään, kuin liian myöhään.

Vaikka Kouvola teki päätöksensä omista lähtökohdistaan, ei päätös ole huono Kotkankaan kannalta. Tehottoman palveluorganisaation rahoittaminen omaisuutta myymällä ei yksinkertaisesti ole järkevää, vaan päätöksiä toiminnan tehostamiseksi on pystyttävä tekemään. Kunnan elinvoimaisuuden suunnittelu tulee olla muutakin kuin jatkuvaa selviytymistaistelua.

Mikäli vastaavanlaisiin selvityksiin vielä halukkuutta löytyy, suunnitelmien tulee olla liiketoiminnan jatkamisen kannalta järkeviä. Velkaisen, kuntasomisteisen energiayhtiön synnyttäminen koville ja kilpailuille markkinoille ei ole omistajan tai kuntalaisen etu.