Kouvola Kohti veronkorotuksia

Kouvolan Kokoomuksen valtuustoryhmä yritti viime maanantaisessa (27.5) valtuuston kokouksessa herätellä muuta valtuustoa talouden talkoisiin. Rakenteellinen 20 – 26 miljoonan vuotuinen alijäämä odottaa kaupungin päättäjien toimenpiteitä pienentyäkseen.

Toisin kuitenkin kävi, hävisimme äänestyksen ja aluetoimikuntien perustamista päätettiin jatkaa. Vauhditimme alijäämän kertymistä vuositasolla 500 000 – 800 000 eurolla.

Kokoomuksen valtuustoryhmän mielestä nyt aiottujen aluetoimikuntien perustaminen pitäisi jättää pöydälle ja edetä asian kanssa vasta sitten, kun talouden tasapainottamiseksi tarkoitetut suunnitelmat ovat valmistuneet ja varmistuneet.

Edellisellä viikolla niin Keskustan, kuin Demareidenkin poliitikot lyttäsivät virkamieskunnan, kun he olivat aloittaneet kaupunginhallituksen päättämän koulu- ja lukioverkon avaamisen lakisääteiset kuulemis- ja valmistelutoimet.

Meillä on lisäksi YT- menettely tällä hetkellä päällä ja suunnitelmat henkilöstön irtisanomiseksi/ lomauttamiseksi kohta valmiina. Päätökset tulevasta kaupunkiorganisaatiosta ja henkilöstömäärästä ovat siis jo ovella kolkuttamassa.

Mielestämme osoittaa melkoisen huonoa pelisilmää esittää nyt puolen miljoonan panostusta aluetoimikuntien kehittämiseksi ja näiden innovaatioiden toteuttamiseksi samaan aikaan, kun käymme YT- neuvotteluita, suunnittelemme lomautuksia, suljemme puistoja ja olemme avanneet omilla päätöksillämme yhtenä säästökohteena koulu- ja lukioverkkoratkaisumme.

Kysymys kuuluu, ollaanko valmiita tekemään uusia päätöksiä vanhojen päätösten päälle talouden saattamiseksi kuntoon. Alku ei todellakaan lupaa hyvää ja veroprosentin nosto on jo näköpiirissä.

Ymmärrän näkökannan alueparlamenttien tarpeellisuudesta. Haluamme lisätä demokratiaa ja kuulla kylien toiveita. Vaikeahan tämänkaltaista toimintaa on vastustaa, ihmettelen kuitenkin, miksi se ei onnistu nykyisellä järjestelmällä ja ilman lisärahaa?

Jaan myös valtuutettu Kuisman huolen siitä, että tämänkaltainen entisiin vanhoihin peruskuntiin perustuva alueparlamenttijako vain vaikeuttaa uuden Kouvolan kasvua ja kehittymistä.

Tiedän myös, että taloudellinen ahdinko on pakottanut virkamieskunnan käyttämään punakynää jo toimivien järjestöjen, seurojen ja yhdistyksien kohdennettuihin toiminta-avustuksiin. Asia jota on vaikea hyväksyä, ovathan nämä toimijat niitä jo olemassa olevia alueparlamentteja omalla sarallaan.

Tästä herää automaattisesti myös kysymys: Mitä oikein halutaan? Vaikeutetaan tuhansien nykyisten vapaaehtoisten toimijoiden toimintaa ja perustetaan yksi kunnallinen toimija lisää.

Kokoomuksen vaatimus kaupunkistrategian uudelleen arvioimiseksi siten, että se tukee talouden tasapainottamiseen tähtääviä suunnitelmia, on mielestäni oikea. Uusien menokohtien keksiminen tilanteessa, jossa pitäisi etsiä säästöjä, on absurdia taloudenpitoa. Kaupunkistrategia ontuu.

Mikäli Kouvolassa joudutaan nostamaan veroprosenttia, on kaupunginvaltuusto hävinnyt pelin ja taantuman voimat voittaneet. Siksi näillä päätöksillä on väliä. Uudet kuntavaalit pitäisi silloin pitää heti.