Munaton nillittäjä

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen nimitteli ylikomisario Jari Taposta munattomaksi nillittäjäksi. Turtiaisen mielestä sananvapaus on vapaus sanoa mitä tahansa.

Turtiaisen mielestä hänen perusoikeuksiin kuuluu saada nimitellä toista ihmistä munattomaksi nillittäjäksi. Se on hänen mielestään kansan kieltä.

Nyt kohteena oli poliisi, joka reagoi asiaan. Asiasta on nyt tehty rikosilmoitus.

Turtiainen saattaa olla asiassa tavallaan oikeassa. Hänen kaltaistensa neropattien sanomisiin on turha kiinnittää hirveästi huomiota. Ja tavallaan asiaan puuttuminen on aika paljon myöhässä, tämänkaltaisia asioita opetetaan yleensä pikkulapsille.

Mutta kun kansanedustajuus, johon kuuluu lainsäädäntötyö. Hyvän palkan, palkkioiden, hallituspaikkojen, kilometrikorvausten, ilmaisten taximatkojen ja pitkien lomien lisäksi siihen katsotaan noin yleisesti kuuluvan jonkin asteinen nuhteettomuus.

On myös kansan aliarvioimista, jos katsoo, että kansa ymmärtää pelkästään loukkaavia alatyylin ilmauksia.

Auschwitzin vapautuksen muistojuhlassa Puolassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa kysymykseen, ”miten voimme tunnistaa pahuuden yhteiskunnassa ja puuttua mahdollisiin vainoihin ennen kuin ne pääsevät alkamaan? Varmasti joitain propagandisteja aina on, mutta miten he saavat mukaansa muita, se on se mikä minua huolettaa erityisesti.”

Totuushan on, että hiljainen sivusta seuraaminen on yhtä vahingollista, kuin itse vahingon tekeminen. Epäasiallisen somekeskustelun kehitykseen kannattaa siis puuttua napakasti. Vaikka sitä harrastettaisiin kansanedustajuuden tuoman suojan alta.

Ano Turtiaisen tölväisy herätti monissa paheksuntaa ja siitä saamme olla tyytyväisiä. Yhteiskunnassamme ei siis ole valtavirtaa ja hyväksyttävää toisten ihmisten solvaaminen, halveksunta, loukkaaminen tai muu kärsimyksen aiheuttaminen.

Jos näin olisi, olisi seuraava askel toisen ihmisen loukkaamiseen helpompi ottaa. Historiasta meistä jokainen voi itselleen ammentaa mitä se lopulta tarkoittaa. Äärioikeistolle ei pidä antaa jalansijaa.

Anolle annan ilmaisen neuvon. Jos et parempaan pysty, lähetä vaikka savumerkkejä, niistä ei kukaan loukkaannu.

#sananvapaus #yhdenvertaisuus #tasa-arvo