Itäradan edunvalvonta takkuaa

Kouvolan Sanomat uutisoi torstain 20.2 lehdessään, että itärata jakaa kouvolalaiset kansanedustajat. Sheikki Laakso (ps) näet ilmoitti, että hän ei kannata sen enempää itärataa, kuin rantarataakaan. Sheikki kertoi mielipiteenään, että hän ei usko, että hankkeet voisivat toteutua.

Tuntuu aivan käsittämättömältä, että hankkeet, jotka toisivat tulevaisuudessa maakuntaamme lähes parin miljardin euron investoinnit, eivät kiinnosta alueemme kansanedustaja Sheikki Laaksoa. On tietysti totta, että aikajänne näissä linjauksissa on pitkä, mutta se ei anna oikeutta jättää edunvalvontatyötä tekemättä.

Edunvalvontatyö on pitkäjänteistä työtä. Työn tulokset tulevat usein vasta vuosikymmenten jälkeen. Nytkin kaikki Itä-Suomen kaupunginjohtajat, maakuntajohtajat ja muut vaikuttajat kyllä tietävät, että hyvinkin todennäköisesti uudet ratalinjaukset toteutuvat vasta, kun he itse kasvavat horsmaa, mutta siitä huolimatta he tekevät oman osansa edunvalvonnasta. Yhdessä rintamassa, puoluekantaan katsomatta.

Esimerkkinä pitkäjänteisestä edunvalvontatyöstä käy Kymi Ring. Vuonna 2007 ollessani Kokoomuksen kansanedustaja, otti hankejohtaja Timo Pohjola minuun ensimmäisen kerran yhteyttä ja pyysi järjestämään tapaamisen valtiovarainministerin kanssa. Ei minulle tullut mieleenkään torjua Timoa, vaikka hieman skeptinen asian suhteen tuolloin olin. Lopputuloksena kesällä 2020 radalla ajetaan kilpaa. Lobbaus, johon osallistui satoja toimijoita, onnistui vasta vuosien työn jälkeen.

On tässä nykyisessä itäratakeskustelussa myös samoja piirteitä kuin taannoisessa Kouvolan kaupunginvaltuuston Rail Road Terminaali -keskustelussa. Sheikki ja muut hankkeen rahoitusta vastaan äänestäneet tahot vaativat faktatietoa tulevaisuuden näkymistä. Tuloksia halutaan heti, kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys puuttuivat kokonaan.

Sheikin ulostulon jälkeen on tietysti seurannut kiivas keskustelu asiasta. En pidä yhtään siitä, että Sheikki on nimitellyt muita asiaan liittyviä tai keskusteluun osallistujia vain pisteiden kerääjiksi tai munattomiksi nillittäjiksi. Jos Sheikki jatkaa Paula Werningin (sd) ja Ville Kauniston (kok) nimittelyä pisteiden keräilijöiksi, niin miten yhteistyö tulevaisuudessa sujuu.

Facebookissa hän itse kehuskelee, että hän näyttelee vaan ja on mukana, kun usein saa ruokaakin. Eli kannattaako muita hirveästi nimitellä, jos kuvaa omaa toimintaansa edunvalvonnassa näin alatyylisesti.

Minun on hyvin vaikea uskoa, että koko Itä-Suomen edunvalvontakoneisto olisi väärässä ja Sheikki Laakso oikeassa. Uusia ratalinjauksia tehdään nyt ja edunvalvonnan tehtävänä on ajaa yhteisrintamassa koko seutukuntamme etua. Siitä ei voi neuvotella, eikä irtiottoja sallita.

Sheikki Laakson poissaolo kyllä näkyy, mutta tämä harhailu tuskin aiheuttaa suurta vahinkoa. Eihän tämä mikään perussuomalaisten yhteinen linjaus ole. Juha Eerola (ps) Kotkasta tuskin hylkää rantaratainvestointia hyödyttömänä. Mutta olisihan kiva nähdä, että edustajamme Kouvolan perussuomalaisista olisi edes joskus jonkin yhteisen asian puolesta, eikä aina vastaan.