Luottamusta Kymsoteen ei löydy

Juopa Kymsoten ja sen omistajien välillä syvenee. Tai ainakin suurimman omistajan, eli Kouvolan kaupungin kanssa. Kotka sivuutti ongelmat ja korotti kiltisti kansalaistensa veroja pitääkseen sovun yllä. Edes nyt havaitut, räikeät ja harhaanjohtavat virheet ensi vuoden talousarvion suunnittelussa eivät kotkalaisia päättäjiä häirinneet.

On ymmärrettävää, että asia ei kiinnosta kaikkia omistajia samalla tavalla. Toimintojen keskittäminen Kotkaan ja palkkaharmonisointi lisäävät verotuloja enemmän Kotkassa, joten siellä veronkorotukset ovat nollasummapeliä. Sitä myöten myös reagointi on erilaista.

Näin aluevaalien alla tämäkin on yksi asia, joka kannattaa ottaa huomioida suurella tarkkuudella.

Kouvolassa kuitenkin laitettiin piikki kiinni ja vaaditaan selvityksiä Kymsotelta. Tämän lisäksi Kouvolan kaupunki itse omistajana on joutunut tekemään selvityksiä, yrittää saada kiinni kokonaisuudesta ja löytää uutta luottamusta Kymsoten talousosaamiseen.

Nyt esitetyt, sekavat talousluvut ensi vuodeksi ovat vain jäävuoren huippu. Suurempi ongelma on se, että ensimmäisten toimintavuosien aikana Kymsoten esittämät talousarvioluvut kuntien, eli omistajien, maksuosuuksista ovat nousseet 628 miljoonasta eurosta runsaaseen 725 miljoonaan.

Kasvua on noin 100 miljoonaa. Kirjoitan tarkoituksella, että noin 100 miljoonaa, koska se on 21.11 2021 tieto. Se on ongelma.

Selvitykset valtuustoseminaarissa ensi vuoden lukujen puolesta olivat niin pahasti pielessä, että Kymsoten johdon olisi pitänyt osata sanoa jo silloin, että jokin ei täsmää. Ihan jo pelkästään näppituntumalta.

Huoli on kokonaisuudesta nimeltä Kymsote ja sen talousosaamisesta. Kyllä Kouvolassa ymmärretään hoidontarpeen kasvu, mutta ei se selitä tätä sekavaa vyyhtiä. Virheitä on yksinkertaisesti liikaa.

Olen eri asiayhteyksissä kertonut olevani huolestunut Kymsoten osaamisesta ja johtamisesta. Se ei yksinkertaisesti ole kunnossa. Ei lukujen, eikä ulostulojensa osalta. Liikaa nokittelua ja liian vähän nöyryyttä. Häntä liikuttaa koiraa, eikä päinvastoin.

Selittäviä tekijöitä osaamattomuudelle ja virheille etsitään nyt Kymsotessa kuumeisesti. Joskus luottamus ja tuloskunto palautuvat kuitenkin parhaiten johtajia vaihtamalla. Mielestäni se on varteenotettava vaihtoehto myös Kymsotessa ja se tulisikin nyt lisätä työkalupakkiin.