Mitä haluamme alkoholipolitiikalta?

Ehdotus alkoholiveron korottamiseksi alkoholijuomien osalta saa minulta tylyn tuomion. En oikein osaa mieltää asiaa niin, että olisimme rehellisesti tekemässä vastuuntuntoista alkoholipolitiikkaa. Meidän olisi nyt vihdoinkin päätettävä kumpaa me haluamme, lisää verotuloja vai vähemmän alkoholin haittoja. Haluamme nostaa alkoholiverotusta siinä toivossa, että kulutuksen kasvu pysähtyisi, mutta samalla odotamme verotulojen kasvavan. Suomeksi sanottuna haluamme kulutuksen pysyvän hyvänä, jotta verotulot kasvaisivat. Olen toiminut 20 vuotta ravintolayrittäjänä ja sinä aikana olen seurannut kaikenlaista sijaistoimintaa, mitä tulee alkoholipolitiikkaan. Tänä aikana ei ole ollut yhtään sellaista ministeriä tai tahoa, joka olisi ottanut asian omakseen ja tehnyt työnsä niin hyvin, että verotulot olisivat merkittävästi pudonneet. Toisin sanoen, että alkoholin kulutus olisi vähentynyt. Sitä ei ole oikeasti edes haluttu.

Aie nostaa alkoholin veroa on populismia

Vastustan tämän hetkistä, turhaa ja populistista aietta nostaa alkoholin veroa. En siksi, että en välittäisi suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista, vaan siksi, että veron korotus nostaisi vain lähialueilta tuotavan tilastoimattoman alkoholin tuonnin määrää. Samalla tämä helppo ja populistinen toimi veisi huomion oikeilta toimenpiteiltä. Sanon jo valmiiksi, että se ministeri tai kansanedustaja, joka väittää alkoholin kulutuksen ratkaisevasti vähentyneen veronkorotuksen seurauksena, valehtelee tietoisesti. Niin paljon alkoholiveroa ei edes haluta korottaa, että se vaikuttaisi myyntitavoitteisiin. Mikäli haluamme oikeasti vaikuttaa asenteisiin ja kulutukseen sekä niiden haittojen ehkäisyyn, tulisi meidän luopua alkoholiverovarojen kasvun tavoittelusta.

Saatavuuden helppous kulutuksen kasvun takana

Kulutuksesta yli 80 % tulee vähittäismyynnin kautta. Eli marketit, kioskit, huoltoasemat yms. ovat suurimmat alkoholikauppiaat. Suurin myynnin kasvu on myös siellä. Uudet Alkot rakennetaan markettien yhteyteen, koska siellä on valmis asiakasvolyymi. R- kioskiketju kasvaa kasvamistaan alkoholin myynnin turvin. Huoltoasemat myyvät viikonloppuisin lähes enemmän alkoholia kuin polttoaineita. Näihin asioihin meidän tulisi kiinnittää huomiota. Mikäli panostamme alkoholin saatavuuden helppouteen koko ajan, on turha odottaa kulutuksen kasvun taittumista.

Miksi alkoholia on myynnissä kioskeilla ja huoltoasemilla?

Suomessa on puhuttu asenteista, jotka ovat entistä alkoholi myönteisempiä vuosi vuodelta. Ihmettelyn voi aivan hyvin mielestäni lopettaa. Esimerkiksi minun on vaikea ymmärtää, miksi R-kioskeissa ja huoltoasemilla tulee olla alkoholia myynnissä. Varsinkin kioskien myyntivalikoimiin ei mielestäni kuulu alkoholi, miksi edes pitäisi? Huomioitavaa on myös se, että kaikenmaailman makulonkerot keskioluen vahvuisina tulivat myyntiin juuri kioskimyyntiä varten. Eikö lapsille tulisi taata mahdollisuus ostaa jäätelönsä kioskista, ilman että, tarvitsee pujotella kassalle olut- ja lonkerovuorien välistä tai jonottaa kassalle sunnuntaiaamuna kaikkien korjaussarjaa hakevien kanssa. Näin siis, mikäli meillä on aitoa kiinnostusta lapsen asennekasvatuksesta ja tulevaisuudesta. Asennekasvatus vaatii asennetta.

Alkoholin hinta nousee, koska vaalit lähestyvät

Suomalaisesta alkoholipolitiikasta puuttuu rohkeus tehdä oikeita asioita. Teemme mieluummin helposti uutisoitavia ja helppoja toimenpiteitä, vaikka niillä ei olisi tavoitteiden kanssa mitään yhteistä. Meillä raha asetetaan alkoholipolitiikassa terveyden edelle. Varmaa nytkin on, että alkoholin hinta nousee, koska vaalit lähestyvät ja jotain tarvitsee tehdä. Populismi ja mammona nousevat taas kerran hyveiden edelle.