China Center

Savon Sanomat uutisoi viime viikolla, että Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman yhdeksänpäiväisen Aasian vierailun tärkein kohde oli Kiina. Ei vähiten siksi, että Yhdysvallat on Kiinalle uskomattoman tärkeä vientimaa. Kiina myös lasketaan nykyään suurvallaksi, jolle Yhdysvallat on suunnattomasti velkaakin.

 

Kiinan katsotaan olevan maailmantaloudessa yhä voimakkaampi toimija, joka näin heittää haasteen myös Euroopalle ja Venäjälle. Värikkään ja väkirikkaan Kiinan odotetaan ottavan lisää tilaa länsimaiden markkinoilta.

 

Kouvolassa päivän kysymys on: Haluammeko olla tässä kehityksessä vielä mukana?

 

Vanhan Kouvolan kehitysyhtiölle Yritysmagneetille kaupunginvaltuuston päättämä peruslinjaus oli, että logistiikka ja suhteet idänkauppaan, siis Venäjälle ja Kiinaan, ovat prioriteetissa ykkösiä. Näin on menty tähän päivään asti, mutta miten tästä eteenpäin. Jatkammeko rohkeasti eteenpäin kehittämisen tiellä, jonka presidentti Obamakin on jo löytänyt, vai laitammeko päämme pensaaseen.

 

Rikosepäilyt Nordic China Centerin johtoa kohtaan ovat nostaneet kysymysten aallon, jossa Kouvolalle tarjotaan suurempaa roolia, kuin sille kuuluisi. Lisää vettä myllyyn ovat laittaneet maamme lehdistön valitettavan jokapäiväiset ja epätarkkuuksia täynnä olevat kirjoitukset. Kouvolan kaupunginhallituksen toivetta, että ”ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan”, on valitettavan huonosti noudatettu.

 

Viimeisimpänä (lainattu KS 24.11) oli PAM:in paljastukset Aimo Ahdin käyttämistä hierontapalveluista Valkealan hyvinvointikeskus Leishissä. Kun mukaan oli lisätty PAM:in omat kommentit palveluiden laadusta, oli mielestäni menty perinteisen ammattiyhdistyspolitiikan toimintojen ulkopuolelle.

 

Kokemusta tällaisesta törkypolitiikasta saimme ammattiyhdistysten taholta jo viime eduskuntavaaleissa, kun SAK yritti pönkittää omalla alatyylisellä mainonnallaan demariaatetta tunnetuin, mutta laihoin seurauksin. Kysyä voi nytkin miten tällainen journalismi vie jäsenistön edunvalvontaa eteenpäin? Onko ammattiyhdistysliikkeelle tällaisesta ajojahdin kaltaisesta toiminnasta imagollista etua?

 

Tiedä häntä, mutta Kouvolaa tai kouvolalaisia PAM:in jäseniä tällainen tapa hoitaa asioita ei auta.

 

Sivutuotteena on myös vauhditettu Kouvolan elinkeinotoimen alasajoa. On vaikea uskoa, että Kouvolan Yritysmagneettia voidaan kohta enää pitää varteenotettavana sopimuskumppanina, kun sen sopimusasioita lehtien palstoilla käsitellään. Yritysmagneetin selvitettyä vastuitaan Kouvolan kaupunginhallitukselle ja Innovation Oy:lle se tuskin toivoi, että asioita vuodettaisiin lehtiin. Takavuosina näin ei käynyt ja yritysten sijoittumista seudullemme voitiin toteuttaa sopijaosapuolien yhdessä sopimalla tavalla.

 

Kouvolan ei pidä mielestäni nyt painaa päätään pensaaseen. Yritysmaailmassa tuulee joskus vastaankin, mutta tulee niitä hyviäkin aikoja. Viime valtuustokaudella tehdyt linjaukset strategisista painopistealueista ovat edelleenkin käyttökelpoisia. Kouvola on tämän mittelönkin jälkeen rautatielogistinen risteysasema ja yhteytemme Kiinaan ja Venäjälle ovat hyvät, verrattuna vaikkapa muihin Suomen kaupunkeihin.

 

Voin vakuuttaa, että jos nyt luovutamme ja alamme uskomaan napakoiden julistamaa ivasanomaa, olemme varmasti häviäjiä. Suomen ja Kouvolan geopoliittinen asema on hyödynnettävissä vain omien toimien kautta.

 

Tällä hetkellä on viisautta odottaa poliisitutkinnan valmistumista, jotta tietäisimme aivan varmasti mitä on tapahtunut ja kenellä on vastuu.