Pakkoruotsia suomalaisille

Opetusministerimme Henna Virkkunen haluaisi aikaistaan ruotsinkielen opetusta aloitettavaksi jo viidennellä luokalla. Nykyisinhän ruotsinkielen opiskelu aloitetaan seitsemännellä luokalla. ” mitä nuorempana uuden kielen opiskelu aloitetaan, sitä helpompaa se on”, hän sanoi.

Kaikki varmaan totta, mutta sana pakkoruotsi on pakkopullaa.

Kannatan kielten opiskelua, se on suomalaisille yksinkertaisesti menestymisen ehto. Mutta näin kaakkoissuomalaisena kannattaisin kyllä venäjänkielen opiskelua. Ihan kysymyksenä, kannattaako viiden miljoonan kansan opetella kahdeksanmiljoonan kansan kieltä? Molemmat kielet ovat ja tulevat olemaan marginaalikieliä tulevaisuudessakin.

Englanninkielen opiskelua tuskin kukaan Suomessa ehdollistaa, mutta ruotsinkielen asemasta pitäisi voida käydä rakentavaa keskustelua. Minusta ruotsinkieli pitäisi voida korvata Venäjällä. Uskoisin, että tulevaisuudessa hyvästä venäjänkielen osaamisesta olisi meille paljon enemmän kaupallista hyötyä kuin ruotsista.

Maailma muuttuu, pienen ja ketterän tulee muuttua sen mukana.