Eduskunnan miesverkostoa perustamassa.

Eduskuntaan perustetaan miesverkosto edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa. Olemme Kari Uotilan (vas) kanssa homman puuhamiehiä ja toiminta pitäisi lähteä täyteen vauhtiin heti syksyllä. Vaikka Suomessa on edistytty hyvin toimissa sukupuolten välisen eriarvoisuuden poistamiseksi, tarvitaan asian vahvistamiseksi myös väkevämpää miesnäkökulmaa tasa-arvon nimissä. Kolikossa on aina kaksi puolta – niin myös tässä.

Vaikka kyse on eduskunnan miesverkostosta, mukaan voi liittyä myös naiskansanedustajia, sillä emme halua sulkea ketään pois sukupuolen vuoksi. Tarkoitus ei ole myöskään luoda vastavoimaa naisverkostolle, vaan luoda paremmat edellytykset tasa-arvoasioiden edistämiseen. Miesverkoston tarkoituksena on myös herätellä miesten tasa-arvoon ja oikeuksiin liittyviä kysymyksiä julkiseen keskusteluun.

Eduskuntatyössä huomaa usein, että monissa asioissa huomiota voisi kiinnittää enemmän miehen näkökulmasta, naisnäkökulmastahan asioita jo tarkastellaankin. Tällaisia asiakokonaisuuksia on paljon – esimerkiksi poikien huonommat oppimistulokset, isyyslain uudistaminen, huoltajuuskiistat sekä lähisuhdeväkivalta.

Silmiini osui Lapsen maailma -lehden artikkeli, jossa vaadittiin mieskiintiöitä opettajakoulutukseen. Tällä hetkellähän on tilanne se, että valtaosa opettajista on naisia. Avioerotilanteissa lapset usein jäävät äidin huostaan ja miehen malli saattaa jäädä näin varsin kapeaksi. Tarve miehille lasten kasvattajina koulumaailmassa on siis ilmeinen, joten asialle pitäisi tehdä jotain.

Olemme tuoneet naiskiintiöt kunnalliseen päätöksentekoon, niin miksi emme tekisi sitä myös tässä tärkeässä kasvatuksellisessa kysymyksessä. Varsinainen työ miesverkoston eteen ponkaistaan vauhtiin siis ensi syksynä – ei yhtään liian aikaisin, sillä työsarkaa kyllä riittää!

Itseäni on yksi asian esiintuoma yksityiskohta huvittanut. Lähes jokainen toimittaja (nainen) on kysynyt koko asian tarpeellisuudesta. Kysymys on aivan sama, johon ovat saaneet vastata tätä ennen naiset perustaessaan yhdistyksiä, jotka ovat ottaneet naisia koskevia kysymyksiä esiin.