Puoluekokouksen antia

Puoluekokous viikonloppu on nyt onnellisesti ohi ja on aika hieman tutkiskella kokouksen saldoa. Ensimmäiseksi voin omasta puolestani todeta, että on huomattavasti mukavampaa pitää kokousta omien kanssa Jyväskylässä, kuin olla risteilemässä itämerellä. Eli kun näitä hengenkohotus risteilyitä seuraavan kerran suunnitellaan, kannattaisi myös huomioida se vaihtoehto, että asiaa voi puhua myös maissa.

Itse kokous oli hyvä henkinen ja leppoisa. Suurin osa yleisöstä varmaa seurasi Keskustan kokouksen valintasirkusta suurella mielenkiinnolla – olihan meillä valinta-asiat jo etukäteen aika selviä. Kaakkois-suomen kokoomus päätti jo etukäteen antaa tukensa puoluevaltuuston puheenjohtajavaalissa Laura Rädylle ja puolueen varapuheenjohtajavaalissa Sampsa Katajalle sekä Henna Virkkuselle.

Tehtiin puoluekokouksessa muutama huomionarvoinen päätöskin. Pakkoruotsista luopumista ehdotettiin neljässä eri aloitteessa, joista yksi sitten hyväksyttiinkin, mikä antoi runsaasti tulkinnan mahdollisuuksia itse asiasta.

Puheenjohtaja Katainen ilmoitti tarkentavasti, että ”puolueenjohto on sitoutunut ruotsin kielen aseman säilyttämiseen ennallaan. Kokoomus jatkaa valinnanvapauden lisäämistä vieraiden kielten opiskelussa”. Tämä helpotti varmasti RKP kannattajakuntaa, joka ehti jo aloitteen läpimenemisen jälkeen asiaan jo buuaamalla reagoida.

Uskon, että asiaan palataan varmaankin jo heti seuraavassa puoluekokouksessa. Omana mielipiteenäni olen jo aikaisemmin ilmoittanut, että ruotsikielen asemaa pitäisi harkita kyllä uudelleen. Silloin kun päätöksiä ruotsinkielen etuoikeutetusta asemasta on aikoinaan tehty, on Suomen reaalimaailma ollut huomattavasti suppeampi. Kun nyt elämme maapallolla Globaalissa ympäristössä, tulisi meidän miettiä, että kannattaako tätä lokaalia kieltä enää opetella tässä mittakaavassa kuin on aina tehty. Kannattaisiko meidän opetella mieluummin saksaa, ranskaa, venäjää tai enemmän englantia, kuin pakko-opetella kieltä jota puhuu noin 9 – 10 miljoonaa ihmistä äidinkielenään.

Ongelma on Virossa vähän samanlainen. Meidän mielestä virolaisille olisi kannattavaa osata Suomea, koska teemme heidän kanssa paljon kauppaa. Mutta Virosta käsin asiaa katsottuna on aika tyhmää pienen vironkansan opetella toisen pienen kansan vaikea kieli.

Kaakkoissuomalaisena näen asian niin, että meille olisi etua venäjän kielen osaamisesta huomattavasti enemmän kuin ruotsin kielestä. Meidän kaikenlainen kaupan kasvu sekä suuret turistivirrat tulevat Venäjältä, joten olisi aika luontevaa oivaltaa myös opetella kieltä.

Sukupuolineutraali avioliittokin hyväksyttiin puoluekokouksessa. Tämäkin on asia jossa mennään eteenpäin pienin askelin. Keskustalaisille tämä on myrkkyä, mutta kyllä hekin perässä tulevat jonkin ajan kuluttua. Eihän se kenellekään toiselle kuulu kenen kanssa joku jakaa taloutensa, vuoteensa ja elämänsä.

Puoluekokousterveisin Jyväskylästä, heteromiehenä olemisesta nauttiva ja kokolihaa syövä kokoomuslainen,

Jari Larikka

1 comment

  1. Hyvä Jari. On hyvä että kissa nostetettiin pöydälle. Toivotaan että seuraavassa puoluekokouksessa ruotsin pakollisuuden poisto saa murskakannatuksen.

Kommentointi on suljettu.