Vakaus euroalueella on Suomen etu

Eduskunnan täysistunnossa on tänään puheenaiheena Irlannin lainatakuut, jonka hyväksymisen puolesta huomenna ilman muuta äänestän. Suomi on hyötynyt yhteisestä valuutasta, mutta yhteisellä talousalueella kriisitkin on jaettava – vaikka sitten pitkin hampain.

Kritiikki Suomen osallistumisesta takaukseen osuukin omaan nilkkaan, sillä kyse on koko euroalueen vakauttamistoimenpiteestä ja koko Euroopan laajuisen laman torjunnasta – ei siis missään nimessä vain jonkun yksittäisen, huonosti taloutensa hoitaneen maan avunannosta. Irlannin sopeutumisohjelma on uskottava ja selvä signaali muille maille on myös se, että jatkossa lainaa saa vain tiukkaa talousohjelmaa vastaan.

Suomelle ja suomalaisille kaikkien parasta on, että uutta taantumaa torjutaan kaikin käytössä olevin keinoin, tässä tapauksessa lainoittamalla. Kolikon kääntöpuoli nimittäin voisi olla Suomessakin työttömyyden kasvu ja verotulojen vähentyminen, jolloin hyvinvointipalveluiden tuottaminen vaikeutuisi entisestään.

Tietysti toivon myös, että muut maat ottaisivat meiltä oppia siitä, miten taloutta hoidetaan tiukasti ja vastuullisesti. Turhan takia parhainta AAA-luokitusta ei Suomi valtionlainoilleen ole saanut.