Keskusta hermoilee

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli avasi sanaisen arkkunsa arvostelemalla Kokoomuksen ajanmukaista ja järkevää talouspolitiikkaa. Kallin puheissa näkyy selvästi tulevien vaalien läheisyys ja puolueen ahdinko. Äänestäjien kosiskelu hallitusyhteistyökumppania arvostelemalla taitaa olla se ainoa keino, joka on jäljellä vaali-ideapussissa.

Kallin mukaan Kokoomus tuo mukanaan vain pitkän listan leikkauksia ja kuntaliitoksia. Samaa mieltä olen hänen kanssaan vain siitä, että nyt on keskityttävä talouskasvua luoviin toimiin. Ihmettelen kuitenkin kuinka Keskustassa voidaan vielä tälläkin hetkellä ajatella, että voisimme ikään kuin valita mitä keinoja talouden tasapainottamiseen käytetään. Jollei realiteetteja oteta tosissaan, olemme pian Kreikan, Irlannin ja Portugalin tiellä.

Keskustan vaatimukset kuntaliitoksien lopettamiseksi kaikuvat toivottavasti kuuroille korville. Ainakin Vihreiden Sinnemäki kerkesi jo vaatimaan kuntareformin jatkamista ja tuskin demareillakaan on mitään sitä vastaan. Vanhoihin kuntarakenteisiin on puututtava ja löydettävä edullisempia tapoja tuottaa hyvinvointiyhteiskunnan palveluita – ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi.

Vaikka taloutemme on tällä hetkellä hienoisessa nousussa, ei pelkästään sen varaan voi tuudittautua. Viimeistään nyt täytyy ymmärtää, että vientivetoinen taloutemme on tiiviisti sidoksissa muihin läntisiin maihin ja niiden talouksiin. Omat talouden rakenteet pitää olla aina siinä kunnossa, että pienet kolhut kestetään.

Ei voida myöskään unohtaa väestön ikääntymisen tuomia haasteita. Työurien pidentäminen, tuottavuuden tehostaminen sekä rakenteiden keventäminen vaativat ratkaisuja tulevaisuudessa. Julkisen talouden kestävyyden korjaamiseksi on otettava kaikki keinot käyttöön – ei vain niitä, jotka ovat ”poliittisesti korrekteja” vaalien alla.