Lepsua alkoholipolitiikkaa

Alkoholin mielikuvamainonnan kieltävää lakiesitystä ei tuoda eduskunnan käsiteltäväksi. Olen hieman pettynyt, kun pitkän jahkaamisen jälkeen päädyttiin tähän ratkaisuun. Itse olisin ollut valmis äänestämään mielikuvamainonnan täyskiellon puolesta.

Suomessa alkoholin kulutus jatkaa kasvuaan, eikä sen taittamiseksi olla valmiita tekemään töitä. Nytkin teemme lakiin muutoksia vain sen verran, että sillä ei ole vaikutusta myyntiin. Ihmeellistä tässä koko poukkoilevassa alkoholipolitiikassamme on se, että saamme pitää alkoholin myynnin monopolia euroalueella, jotta voimme tehdä vastuullista alkoholipolitiikkaa. Perustelu on ontunut jo pidemmän aikaa ja nähtäväksi jää kuinka kauan saamme pitää alkoholimonopolia Suomessa. Ohitimme viime vuonna Ranskan ja Italian alkoholinkulutuksessa per asukas ja sitä voidaan pitää jo saavutuksena. Nämä kuuluisat viinimaat ovat saaneet alkoholin kulutuksen jyrkkään laskuun tiukentamalla omaa alkoholipolitiikkaansa.

Kansanterveystyön kannalta katsottuna saattaisi olla jopa parempi, että Suomessakaan ei olisi valtiolla alkoholimonopolia. Valvonta ja vastuu olisi helpompi sisäistää kun ei itse ole mukana kaupankäynnissä omine tulostavoitteineen. Nyt lepsun alkoholipolitiikan ja alkoholimonopolin turvin kasvatamme sosiaalisia sekä terveydellisiä ongelmia Suomessa. Lasku tästä kehityksestä on huomattavasti korkeampi kuin nyt saadut eurot.