Työ on parasta sosiaaliturvaa

Hallitus vastasi tänään eduskunnassa opposition välikysymykseen tuloerojen kasvusta ja verotuksen rakenteesta. Valtiovarainministeri Kataisen ampui alas välikysymyksen väitteet. Ensinnäkään tuloerot eivät tällä vaalikaudella ole kasvaneet, vaan päinvastoin supistuneet ensimmäistä kertaa moniin vuosiin. On epärehellistä ottaa tarkastelun kohteeksi aikaisempien hallitusten edesottamuksia ja syyttää niistä nykyistä. Kuten edustaja Valto Koski (sd) on sanonut: ”Tuntuu hassulta tämä hallituksen haukkuminen, kun se on saanut enemmän aikaan sosiaalipolitiikassa kuin me itse”.

Istuva hallitus on tietoisesti tehnyt juuri perusturvaa parantavan linjanvedon toimissaan. Viimeisen neljän vuoden aikana perusturvaetuuksiin on lisätty enemmän rahaa kuin useiden edellisten hallitusten aikana yhteensä. Tuloveronalennuksistakin suhteellisesti suurimmat hyödyt ovat osuneet kaikkein pienituloisimpien kukkaroille. Eli sinne minne pitääkin.

Välikysymys taisikin singahtaa pahasti opposition omaan osoitteeseen. On tästä kuitenkin se hyöty, että tosiasiat tehtiin selväksi ja keskustelu hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta jatkuu. Parannettavaa riittää yllin kyllin tulevillekin vaalikausille.

Työ on kaiken hyvinvoinnin ja palveluiden tuottamiseen tarvittavien tulojen perusta. Työnteon pitää olla mielekästä ja sillä täytyy jokaisen pystyä elämään. Siksi ansiotuloverotuksen on oltava mieluummin kevyttä kuin ankaraa, yritysverotuksen mieluummin yrittäjyyteen kannustavaa kuin kuolettavaa jne.

Ei työstä ja työllisyyskysymyksistä turhaan puhuta. Työllä on toimeentulon lisäksi merkittävä rooli myös syrjäytymisen ehkäisyssä. Sosiaalinen verkosto ja mielekkäät tehtävät vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin ja elämän laatuun yhtä lailla. Uskoa tulevaan puolestaan saadaan vahvistettua pitkillä työsopimuksilla. Liiallisista pätkäduuneista, osa-aikaisuuksista ja jatkuvasta epävarmuudesta työelämässä onkin päästävä eroon. Tehdystä työstä saatavalla palkalla on tultava toimeen!