Viimeistä viedään

Istuntokauden viimeinen täysistunto on tällä tietoa tänään tiistaina 15.3 2011. Istunto aloitetaan hiljaisella hetkellä Japanin tsunamin ja maanjäristyksen uhrien muistamiseksi. Olo on valmiiksi jo hieman haikea ja maailmalta tulleet aamun ikävät lisäuutiset eivät yhtään lämmitä. Silloin kun ydinvoimalalaitokselta on laskettu jo kolmas erillinen räjähdys, niin asiat eivät ole enää hallinnassa kuin pitäisi.

Mieleeni tulee samat tuntemukset kuin syyskuussa 1994 kun M/S Estonia upposi itämerellä vieden mukanaan 852 ihmistä. Olin silloin pelastuskoulussa Kuopiossa ja meidät herättiin aamulla tähän uutiseen. Koulu asetettiin hälytysvalmiuteen ja tilanteen seuraaminen hetki hetkeltä kesti koko päivän. Aika ajoin palaan tähän hetkeen, niin hyvin se on mieleeni jäänyt.

Keskustelu ydinvoiman hyvistä ja huonoista puolista ryöpsähtää kohta kunnolla käyntiin. Tilanteen kehittyminen Japanissa tietysti määrittelee äänenpainon voimakkuuden. Kuvaavaa tämän hetkiselle keskustelulle Suomessa on ollut se, että meillä puhutaan vielä rakentamattomista laitoksista, eikä olemassa olevista. Suomessa ihmisten pelottelu mielikuvilla onkin helpompaa, koska meidän käytössä olevissa ydinvoimaloissa ei ongelmia ole ollut.

Käsittelemme tänään myös vasemmistoliiton jättämän välikysymyksen hallituksen kannanotoista Euroopan talouden vakauttamisneuvotteluissa. En usko, että hallitus tähän kysymykseen kaatuu ja saamme jatkaa normaalisti kuukauden päästä pidettäviin vaaleihin.

Kyseessä onkin vain vasemmiston tapa hamuta media-aikaa. Mikäli välikysymyksellä ja sen poliittisella sisällöllä on joskus ollut merkitystä, niin nyt ei ole. Jotenkin tämäkin vasemmistoliiton operaatio kuvaa heidän vaalikauden saamatonta linjaa. Liian vähän – liian myöhään.

Minulle tämä tietysti merkitsee myöhäistä kotiin tuloa ja yhtä menetettyä vaalipaneelia. Olin nimittäin lupautunut menemään Kouvolan kansalaisopiston järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa käsitellään kaupungin kehittämisen ajankohtaisia asioita. Sain onneksi Paldanin Maaritin menemään puolestani tilaisuuteen, eli asia on kunnossa ja kokoomusedustus paikalla.