Taiteiden yö

Kouvolan Taiteiden yö päästään toivottavasti viettämään sateettomassa säässä ja ihmiset pääsevät nauttimaan sen tarjoamasta ohjelmasta. Kouvolan Sanomissa 17.8 olleessa taiteiden yötä käsittelevässä jutussa Kouvolan kulttuuritoimi esitteli tapahtumarallia omalta kannaltaan.

Tapahtuman kokonaisbudjetin kerrottiin olevan n 25 000 euroa ja käsittääkseni se on kokonaisuudessaan Kouvolan kaupungin tapahtumaan antamaa rahaa. Vielä vanhan Kouvolan aikaan, kun Taiteiden yö oli Kouvolan ydinkeskusta ry: n yhdessä yritysten ja yrittäjien kanssa järjestämä tapahtuma, kokonaisbudjetti oli lähes 200 000 euroa. Kouvolan kaupungin osuus siitä oli n reilut 10 %.

Myös silloin tapahtumat ja näytökset olivat vierailijoilleen ilmaisia vaelluskohteita. Tapahtumia oli, kiitos mukana olleiden yrittäjien, huomattavasti enemmän kuin nykyisessä muodossaan olevassa taiteiden yössä. Parasta tietysti oli, että tarjolla oli kansallisen tason artisteja, joiden konsertteihin olisi normaalioloissa joutunut lipusta maksamaan sievoisen summan.

Jutussa sivuttiin myös nuorten juopottelun aiheuttamia lieveilmiöitä tapahtumissa. Vertailukohdaksi oli otettu Kouvolalaisten yrittäjien yhdessä järjestämä Muodin Yö. Vertailukohta on mielestäni väärä, koska tapahtumat ovat niin osallistujamääriltään, ohjelmistoltaan kuin budjetiltaan aivan eri kokoluokkaa.

Kouvola tarvitsee omat suurtapahtumansa. Niitä kaupunki ei kuitenkaan pysty itse yksinään järjestämään. Tarvitaan yhteistyötahoja, jotta tapahtumat kehittyisivät kooltaan ja monipuolisuudeltaan meidän kaikkien yhteisiksi tapahtumiksi.