Yhteistyötä Iittiläisittäin

Yhteistyösopimus Kouvolan ja Iitin kanssa karahti kiville alkuviikosta Iitin kunnanhallituksen jättäessä asian pöydälle. Kouvolassa yhteistyön syventämistä rajanaapurin kanssa pidettäisiin normaalina, jopa suotavana ja tavoitteellisena toimenpiteenä. Iittiläisille se ei nyt vain kelpaa.

Kouvolassa on kyllä huomattu Iitin halu suuntautua Päijät-Hämeeseen, eikä se enää herätä meillä kovin suuria tuntoja. Meillä kun kuntaliitokset on nyt tehty ja niiden kanssa on ihan tarpeeksi tekemistä. Ongelmaksi onkin muodostunut enemmän se, että Iitissä asiaa ei johtavien poliitikkojen joukossa ole huomattu.  Aina kun on pienikin mahdollisuus kampittaa, niin se tehdään.

Kouvolan Sanomissa (27.8) politiikan toimittaja Janne Rönkkö vielä tykitti, että Kouvola ja Iitti ovat törmäyskurssilla. Ei vaan olla törmäyskurssilla. Ei Kouvola riitele – Iitti taistelee yksinään itsenäisyydestään, kun ei muutakaan tekemistä näytä olevan.

Kouvola ei seuraavan kymmenen vuoden aikana tule kysymään Iittiä tai mitään muutakaan kuntaa liittymään meihin. Tämän hetkisen lain puitteissa joutuisimme taas tilanteeseen, jossa palveluverkolle annettaisiin kolmen vuoden ja henkilöstölle viiden vuoden suoja-aika. Vaikka tämä asia on kerrottu monta kertaa Iitin luottamusmiesjohdolle, ei se estä heitä ottamasta asiaa esille tasaisin väliajoin.

Jos Iitin luottamusmiehet haluavat tuoda itseään esiin terhakoina Kouvolan vastustajina, niin ei se mitään. Mikäli Iitti ei halua allekirjoittaa yhteistyösopimusta tänä vuonna, niin kysytään seuraavan kerran asiaa vuoden päästä. Ei Kouvola siinä mitään menetä.

Eduskunnassa ollessani ilmoitin Iitin moottoriradan olevan minulle yksi tärkeimmistä hankkeista seutukunnalle. Asian eteen tehtiin töitä eri yhteistyötahojen ja ministeriöiden kanssa paljon ja edelleenkin Kymi Ring on minulle kärkikohde. Voisimme sen valmistuttua lopettaa seutukunnallisen suurtapahtuman kehittämisen – niitä tulisi erilaisina kansainvälisinä moottoriurheilukilpailuina ihan riittävästi.

Eri asia on, kiinnostaako Kymi Ring enää Kouvolaa, kun yksinkertaisimmatkin asiat lytätään kumoon ihan silkasta kiusanteon riemusta. Iitin kuntalaisten kannattaisi nyt kysyä luottamusmiesjohdoltaan mitä hyötyä on torjua yhteistyö naapurin kanssa. Miksi kaksi itsenäistä kuntaa, rajanaapuria, ei voisi tehdä yhteistyötä?