Aimo Ahdin kiirastuli

Kouvolan kaupunginhallitus kokoontui eilen illalla (23.1 ) keskustelemaan  Aimo Ahdin käräjäoikeuden tuomiosta lahjuksen ottamisesta.  Siitä kuinka se vaikuttaa Ahdin asemaan viranhaltijana. Syyttäjä ei vaatinut viraltapanoa eikä käräjäoikeus senkään vuoksi tällaista vaihtoehtoa voinut edes harkita.

Asiaan pyydettiin kuntaliiton lakimiehen Heikki Harjulan kommenttia keskustelun pohjaksi.

Hänen lausuntonsa on kahden sivun mittainen, mutta hän mm lausuu seuraavaa. ”Kun lahjustuomio ei ole lainvoimainen ja Ahdille tuomittu rangaistus on melko lievä, irtisanominen tai purku ei voine tulla kysymykseen. Ainakin riski toimenpiteiden laillisuudesta olisi ilmeinen.

Liki kahdentunnin mittaisen pohdinnan jälkeen kaupunginhallitus tuli äänestyksen jälkeen lopputulemaan, että merkitään käräjäoikeuden tuomio tiedoksi ja jäädään odottamaan lainvoimaista päätöstä hovioikeudesta.

Aamun lehdessä, ihmeekseni, kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki kommentoi kaupunginhallituksen päätöstä käsien pesuksi ja vastuun pakoiluksi. Käsittely oli kyllä kummallinen kun hän itse ei pystynyt tekemään päätöksen pohjaksi omaa esitystään vaan muotoili sen käydyn keskustelun perusteella. Ja kokouksen jälkeen sanoutui siitä sitten muodollisesti irti arvostelemalla hallituksen päätöstä eli omaa esitystään.

Osa kaupungin hallituksen jäsenistä olisi halunnut tehdä Erillisen sopimuksen kuntaliiton lausunnosta huolimatta. Halu näpäyttää Ahtia elää siis voimakkaana edelleen. Samanlaistahan se oli jo silloin vanhan Kouvolan aikaan, yhtä hiekan kaivamista jalkojen alta. Ei sopinut, että Ahti ja Kouvola tekivät elinkeinopolitiikkaa joka synnytti työpaikkoja seutukunnalle, vaan aina piti yrittää saavutuksia jollain tavalla himmentää.

Totuuden nimessä täytyy sanoa, että harmaaksi seinäruusuksi Ahtia ei voi kaupunginjohtajana sanoa. Sattui ja tapahtui milloin mitäkin, mutta totuuden nimessä on sanottava – tuloksiakin syntyi! Mielestäni Aimon kohdalla voidaan sanoa, että hyödyt ovat olleet haittoja suuremmat.  

On selvää, että virkamiehen on toimissaan käyttäydyttävä nuhteettomasti. Samalla on kuitenkin myös muistettava, että ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan. Itse en olisi kovinkaan vakuuttunut, että käräjäoikeuden tuomio jää voimaan sellaisenaan. Niin huteralla pohjalla se on.

On valitettavaa, että Kouvolan Kiina- asiat eivät lähteneet sellaiseen lentoon kuin halusimme. Kuitenkin on hyvä muistaa, että ne olivat vain pieni osa Kouvolan logistiikkatoimialaa, joka tuotti Kouvolan kassaan miljoonia euroja.

Paikallisten karvalakkituomioistuinten aika on mielestäni ohi. Kouvolalaisena olen huolissani siitä, mitä elinkeinopolitiikan tai minkä tahansa muun toimialan kehitykselle käy, jos alamme kivittämään niitä, jotka ovat jotain yrittäneet asioiden eteen tehdä. Yhdessä eteenpäin toista tukien tulee parempaa jälkeä. Vanhat kaunat tulisi nyt viimeistää heittää roskakoppaan.

1 comment

  1. Hyvä Jari olen kirjoituksesi kanssa samaa mieltä. tekeville sattuu, toivooko joku että kukaan ei tee mitään niin ei tule tehtyä virheitäkään. Kenelle oli yllätys että Aimo maksoi laskun pikkuisen myohässä.

Kommentointi on suljettu.