China Center oli syytön

Kouvolan Sanomista ( KS 5.4 2012 ) saimme lukea, että massiivisesta viranomaisoperaatiosta huolimatta kaksi ja puoli vuotta sitten alkanut Kouvolan China Centerin ajojahti on päättynyt tuloksettomasti. Tulokseksi ei voitane laskea sitä inhimillisen ja aineellisen kärsimyksen määrää joka aiheutettiin tänne saapuneille kiinalaisille yrittäjille. Miljoonia euroja maksanut operaatio oli täysi pannukakku.

On tietysti nyt aiheellista, että Kouvolan Sanomien toimitus kysyy artikkelissaan, että ”miltä mahtaa tuntua, kun viranomaiset syyttävät rikollisliigaan kuulumisesta ja raskaista rikoksista, kuulustelevat, pitävät lukkojen takana säilössä ja ykskaks vapauttavat, kun näyttö ei riitä syytteen nostamiseen”.

Kirjoitin jo 26.11.2009, että ”Rikosepäilyt Nordic China Centerin johtoa kohtaan ovat nostaneet kysymysten aallon, jossa Kouvolalle tarjotaan suurempaa roolia, kuin sille kuuluisi. Lisää vettä myllyyn ovat laittaneet maamme lehdistön valitettavan jokapäiväiset ja epätarkkuuksia täynnä olevat kirjoitukset. Kouvolan kaupunginhallituksen toivetta, että ”ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan”, on valitettavan huonosti noudatettu”.

Samalla kun lehti arvostelee viranomaisen toimintaa, voisivat he myös itse katsoa peiliin. Kun tilanne oli kuumimmillaan, minulle soitettiin toimituksesta ja kysyttiin mielipidettä asiaan, koska Aimo Ahti oli heidän mielestään syytettynä asiassa. Sanoin, että Ahti ei ole syytettynä, vaan häntä kuullaan asiassa. Minulle vastattiin, että ihan sama, iltapäivälehdet käyttävät sanaa ”syytetään”, joten lainaamme heitä asiassa.

Olisiko alueemme maakuntalehti voinut ottaa asiassa hieman asiallisemman kannan, kun sille olisi ollut selkeät perusteet? Huutia saivat kuitenkin niin kiinalaiset kuin Aimo Ahti, Yritysmagneetti, Sirkku Seila ja sitä kautta koko Kouvolan kaupungin elinkeinotoimi.

Kari Taskinen, Kouvolan Yritysmagneetin hallituksen entinen puheenjohtaja, on aiheellisesti yrittänyt kysyä näihin päiviin asti, kuka tai mikä taho sai aikaan tämän massiivisen ja turhan iskun Kouvolaan. Mielestäni asiallinen kysymys näiden tuhlattujen miljoonien jälkeen, sillä rajavartiolaitos ei lähtisi tällaiseen operaatioon ilman painavia syitä. Jonkun on täytynyt puhua Kouvolasta palturia ja paljon.

Onko China Center nyt käsitelty loppuun? Tuskin.

Kouvolan kehitysyhtiö, Kouvola Innovation, hyväksyi lähes miljoonan euron alaskirjauksen ja antoi pankin ostaa kiinteistöt 1,5 miljoonan euron hintaan. Saman pankin, jonka edustaja oli ensin ollut hyväksymässä alaskirjausta. Olisiko asia pitänyt tuoda suuruutensa ja luonteensa vuoksi hyväksyttäväksi Kouvolan kaupungin valtuustoon?  Ja ennen kaikkea, menivätkö asiat velallisen kannalta oikein?

Lehden esittämä viimeinen kysymys, ” miltä mahtaa ahdinkoon joutuneesta tuntua kun velkoja vie viimeisen omaisuuden pakkohuutokaupalla”, on aiheellinen mutta tarpeeton. Tiedämme vastauksen siihen.