Kouvolan konsultit

Kouvolan kaupunginhallitus päätti vuoden alussa palkata ulkopuolisen selvitysmiehen selvittämään kaupungin henkilöstön määrää ja organisaation rakennetta. Asiasta käytiin neuvonpitoa jo heti kuntavaalien jälkeen ja asiaan päätettiin ryhtyä pikimmiten, vaikka tiedettiin sen herättävän närää monessa suunnassa. Olimme yhtä mieltä siitä, että henkilöstön määrän arviointiin ja organisaatiorakenteen muotoon tarvitsemme ulkopuolisen tahon näkemystä.

Kouvolan kaupungin talouden alijäämät ovat sitä luokkaa, että asia hyväksyttiin varsin hyvin poliittisten päättäjien keskuudessa. Arvostelijoitakin toki löytyi, mutta lähinnä vain arvostelemaan tapaa jolla haluamme tarkastella henkilöstön määrää, ei tavoitettamme talouden tasapainottamiseksi.

Negatiivisen mantran toistajia on ilmaantunut tutun turvalliseen tahtiin. Tänään mukaan liittyi (KS 28.4) Kouvolan Sanomien toimituksen päällikkö Petri Karjalainen kolumnissaan, jossa hän toistaa sanomaa, jonka lopulta tunnustaa itsekin vääräksi. Päätelmä, että päättäjät palkkaisivat konsultin väistääkseen vastuutaan oman maineensa pelastamiseksi, on loukkaava ja tahallisen väärä.  Se että Kouvolan Sanomat pääsi Suomen Kuvalehden Jyvät ja akanat palstalle ei ole Kouvolan kaupunginhallituksen vika, vaan ihan Sanomien oman toimituksen, joka halusi revitellä myyvällä otsikolla asiallisen sijaan.

Itse en näe mitään pahaa siinä, että Kouvolan kaupunki käyttää ulkopuolista asiantuntijaa saadakseen asioista muunkin kuin omien virkamiestensä mielipiteen. Näin ei ole tietääkseni vielä tehty muissa kaupungeissa, joten näin ensikertalaisena asia tietysti hieman jännittää. Olen kuitenkin luottavaisella mielellä, päätökset on nyt asian suhteen tehty ja kohta voimme odottaa selvityksen tuloksia. Näitä tuloksia ja niistä tehtyjä päätöksiä voi ja saa arvioida vapaasti.

Suomi on tällä hetkellä kuntaliitosselvitysmiehiä täynnä ja toivon mukaan kuntaliitoksia saadaan syntymään. Oma uskomukseni on, että viiden vuoden kuluttua muillakin kunnilla on samansuuntaisia ajatuksia kuin nyt Kouvolalla. Pelkkä kuntarajojen poistaminen, palveluiden uudelleen järjestäminen ja eläköitymisen hyödyntäminen eivät riitä kuntataloutta pelastamaan.

Kouvolassa, kuten muissakin juuri kuntaliitoksen tehneissä kaupungeissa talouden tasapainottaminen on elämän ja kuoleman kysymys. Ratkaisun avaimet ovat omissa käsissämme, mutta ajattelutavan tulee muuttua, silloin voimme onnistua.

Kouvolan kaupungin talouden tasapainottaminen on valtuuston tärkein tehtävä. Jos siihen tarvitaan uutta näkemystä, niin silloin se hankitaan. Kuten Petri Karjalainen omassa kolumnissaan kertoi, ”Ennen kaikkea konsultit ja työryhmät säästävät päättäjän aikaa, ja tämä voi keskittyä varsinaiseen tehtäväänsä — päättämiseen”.