Vastaus Perussuomalaisille

Perussuomalaisten Pekka Korpivaara kirjoitti Kouvolan Sanomien Lukijat-palstalla valheellista ja vääristeltyä totuutta Kouvolan kaupunginhallituksen kokouksen päättämistä asioista. Kirjoitus perustui pääosin aitoon ymmärtämättömyyteen asioiden kulusta mutta samalla myös tahalliseen asioista saivarteluun.

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäelle ei esitetty uutta johtajasopimusta, vaan vanha sopimus päivitettiin vastaamaan paremmin nykyisiä Kouvolan haasteita. Sopimuksen uudelleen arviointiin ja päivitykseen osallistui koko hallituksen puheenjohtajisto. Samoin kaikilla kaupunginhallituksen pöydän ympärillä olevilla tahoilla oli halutessaan mahdollisuus vaikuttaa sopimuksen sisältöön.

Päinvastoin kuin kirjoituksessa väitetään, kaupunginjohtajan autoetu ei ole palkkaa korottava osa, vaan osa kokonaispalkkaa, kuten sopimustekstissä lukee. Samoin väite, että suurin osa kaupunginjohtajan palkka-asioista keskitetään nyt hallituksen puheenjohtajalle, on tahallisen väärä ja valheellinen.  Kaupunginjohtajan palkka-asiat sovittiin nyt tehdyssä sopimuksessa hallituksen pöydässä parlamentaarisen käsittelyn jälkeen. Läpinäkyvyyttä päätettäessä johtajan palkasta ei voi enää lisätä.

Ylimmän johdon johtajasopimukset ovat nykyaikaa niin kunnissa kuin liike-elämässäkin. Sopimuksissa sovitaan niistä asioista, mitä tapahtuu, jos yhteistyö ajautuu epäluottamuksen tilaan. Sovitaan siitä, mitkä ovat kaupungin vastuut, kun avaimet jäävät pöydälle ja auto talliin. Sovitaan miten jatketaan, kun ei sovelleta KVTES:n mukaista irtisanomisaikaa ja kaupunki on vapaa aloittamaan uuden johtajan kanssa seuraavana aamuna.

Päinvastaisia esimerkkejäkin on. Heinolassa on tehty samaan aikaa seuraavan vuoden talousarviota kaupunginjohtajan johdolla ja riidelty hänen asemastaan. Prosessi on johtanut kaupunginjohtajan erottamiseen, mutta asia tuskin päättyy ilman oikeudenkäyntejä. Tämä on varmasti kallein tapa kaupungille ja sen veronmaksajille hoitaa yksikertainen asia, johtajan irtisanoutuminen.

Perussuomalaiset ovat tulleet mukaan päättämään kaupungin asioista hyvän vaalituloksensa ansiosta. Kannattaisi kuitenkin miettiä mitkä asiat vievät kaupunkia eteenpäin ja mitkä eivät. Sellaisten muutosesitysten jatkuva keksiminen ja esittäminen, joita ei edes oman puolueen jäsenet kannata, on turhauttavaa kaikille osapuolille. Ovatko kaupunginhallituksen kokoukset yksityinen, näyttävä hiekkalaatikko perussuomalaisille vai päätöksenteon paikka?

Politiikkaa voi tehdä asioita tahallisesti väärin ymmärtämällä ja muita tahoja mollaamalla. Voi syyttää muita Hyvä veli -järjestelmästä ja koplaamisesta.  Asiaansa voi vielä ryydittää populistisella napakalla seuraavan aamun lehteen.

Kirjoituksen syytökset ovat todella asiaankuulumattomia. Minun on vaikea uskoa, että Kouvolan kaupunginvaltuustoon olisi hakeutunut vain oman edun tavoittelijoita. Käsitykseni on, että valtuustossa on vain itsensä likoon laittavia vastuullisia kouvolalaisia, ihmisiä, jotka lähtevät myös vaikeina aikoina mukaan päätöksentekoon – todellisia vastuunkantajia.

Kouvolan kaupunginhallitus on ollut hyvin asioihin valmistautuva ja keskusteleva. Oma toivomukseni on, että nyt perussuomalaiset puhuisivat omat asiansa selviksi ja keskittyisivät päätöksentekoon tosissaan. Kouvolan kaupunginhallitukselle ja – valtuustolle tulee vielä paljon vaikeampia asioita päätettäväksi ja silloin tarvitsemme jokaisen valtuutetun panosta päätöksenteossa.