Sekava lukioverkkopäätös

Lasten- ja nuortenlautakunnan lukioverkkopäätös on herättänyt ihmetystä varsin laajalti. Olihan päätös päinvastainen kuin virkamiehille annettu valmisteluvastuu oli edellyttänyt, ”laadullisesti korkeatasoinen lukiokoulutus, riittävät valinnanmahdollisuudet takaava resursointi sekä taloudelliset ja tehokkaat prosessit.”

Lautakunnan päätös oli politikointia alusta loppuun asti. Siinä unohdettiin niin oppilaat kuin taloudelle asettamamme reunaehdot. Olimme kahta päivää aikaisemmin hallituksen iltakoulussa sopineet tärkeimmäksi strategiseksi tavoitteeksemme Kouvolan talouden tasapainottamisen, ja päätös kesti tällä kertaa kaksi päivää.

Uusi Kouvolan kaupunginvaltuusto aloitti työnsä 3 % veronkorotuspaineen alla. Olemme tehneet valtuustosopimuksia, aloittaneet henkilöstömitoituksen tarkastelun ja painottaneet yhteisesti talouden tasapainottamisen tärkeyttä. Tämä siis paperilla, mutta sopimukset eivät näytä kaikkia koskevan. Ihmettelen avoimesti perussuomalaisten ja sosialidemokraattien käyttäytymistä lautakunnassa.

Lasten- ja nuortenlautakunnan esitys on Kouvolalle kallis, mutta myös utopistinen toteuttaa. Esityksessä lähdetään siitä, että sulkemalla Kouvolan keskustasta iso lukio saadaan Elimäen ja Anjalankosken lukioihin opiskelijoita. Aikana, jolloin opiskelijat ovat saaneet valita opiskelupaikkansa omien tulevaisuuden tavoitteidensa perusteella, on suunnitelma raakaa äänestäjien kosiskelua ja opiskelijoiden oikeuksia vähättelevä. Pienten lukioiden kurssitarjonta ei vastaa tämän päivän oppilaiden vaateisiin.

Lukiokoulutus ei ole lähipalvelu. Se ei ole pullantuoksuinen jatko-opiskelupaikka peruskoulun jälkeen. Lukioistamme ei saa tehdä harmaata massaa, jossa toteutuvat päättäjien lapsuuden muistot nuorten kustannuksella.

Elimäen ja Anjalankosken lukioiden oppilasmäärien pudottua hälyttävän alhaisiksi ja seudun oppilaiden hakeuduttua jo nyt keskustan lukioihin, on perusteltua pohtia näiden lukioiden tulevaisuutta varsin kriittisesti. Mielestäni muiden lukioiden jatkaminen on selviö niin kauan kuin oppilaat riittävät laadukkaalle kurssitarjonnalle.

Mitä kattavampi kurssitarjonta lukioissamme on, niin sitä paremmat eväät annamme lapsillemme tulevaisuuden rakentamista varten. Panostaminen oppilaisiin ja heidän valinnanmahdollisuuksiinsa on paljon tuottavampaa, kuin seinien ylläpitäminen keinolla millä hyvänsä.

2 comments

  1. Ei ymmärrä miks Anjalankosken,Elimäen ja Valkealan lukiot pitäis lakkauttaa,väitit että tulee pakkosiirtoja jos keskustan lukiot yhdistetään,eikös ne ole samanlaisia pakkosiirtoja jos maaseutulukiot lakkautetaan,kulkee se bussi maallepäinkin ja tuosta hakijamäärästä,olipa tarkkaan mietitty ajankohtailmoittaa lukioiden lakkautuksista vai mitä????

    1. Maaseutulukioiden vierestä matkustavat jo nyt opiskelijat keskustan lukioiden palveluiden pariin. Mielestäni ei ole järkevää poistaa lukiopaikkoja, jotka tarjoavat sitä opetusta jota oppilaat hakevat ja korvata se opetuksella jota ei edes lähialueen oppilaat halua.

Kommentointi on suljettu.