Kouvolan lukiokatastrofi

Kouvolan kaupunginhallitukselle ei kelvannut, ”laadullisesti korkeatasoinen lukiokoulutus, riittävät valinnanmahdollisuudet takaava resursointi sekä taloudelliset ja tehokkaat prosessit.” Nuorten asioita vietiin eteenpäin mieluummin aluepolitiikalla. Perussuomalaisten, Keskustan ja Demareiden mielestä Elimäen ja Anjalankosken lukioiden oppilaskato hoidetaan lopettamalla Kouvolan keskustasta lukio ja pakkosiirtämällä oppilaita. Äänestystulos oli karu, 8 – 5 takkiin.

Tehty päätös oli huono, niin oppilaille kuin kuntalaisillekin. Lukioverkon ongelmat jäivät ratkaisematta, eli asiaa joudutaan käsittelemään vuosittain uudelleen, huononevin ennustein. Kokoomuksen hakema malli neljän suurimman lukion säästämisestä olisi ollut kauaskantoisempi ratkaisu. Siinä mallissa Valkealan lukio olisi jatkanut varmasti eteenpäin, nyt sekin on vuosittain arvioitavana.

En usko siihen, että Elimäen ja Anjalankosken lukiot täyttyvät kanta – Kouvolasta kyyditetyillä oppilailla. En usko myöskään, että Anjalankosken nuoret lukevat kaupunginhallituksen päätöksiä ja jäävät valtuutettujen toiveiden mukaisesti Inkeroisten lukioon. Heidän ei tarvitse jäädä, sillä he saavat valita oman opinahjonsa.

Oma lukunsa on Yhteiskoulun lukion nykyiset oppilaat. Osa heistä mahtuu Lyseon lukioon ja osa ei.

Kouvolan keskustan lukioissa on tälläkin hetkellä 107 anjalankoskelaista nuorta. Inkeroisten lukioon haki 22 nuorta. Kun edes oman alueen nuoret eivät hae paikalliseen lukioon, niin ketä varten se on? Tämä on faktatietoa, joka ei kelvannut perussuomalaisille, demareille tai keskustalle.

Kun ongelmia ei korjata, niin tilanne ei muutu. Valtuustokauden alussa veronkorotuspaine oli kolme prosenttiyksikköä. Nyt se on enemmän. Ei uskoisi, että olemme tehneet valtuustokauden alussa sopimuksen siitä että talouden hoitaminen on valtuustokauden tärkein asia.

2 comments

  1. Hyvä Jari! Oma esikoinen Lyskassa, toinen yhteiskoulussa ja kolmas menossa neljännelle Manskariin. Saa nähdä, miten ensi vuosi käynnistyy, kun muutoksia tulossa. 1 tyttö vielä Valkealan yläkoulussa ensi vuonna 8-luokalla. Mihin lukioon, jos päättää hakea? Ei ole helppoa vanhemmillekaan neuvoa/opastaa valinnoissa.

    1. Lukioverkko meni eilisellä päätöksellä tosi kimuraiseksi. Todelliseen ongelmaan, eli pienten lukioiden oppilaskatoon ei puututtu, vaan meinataa hoitaa asia simppelisti siirtämällä oppilaita. En usko, että toimii ja homma hajoaa uudestaan käsiin parin vuoden kuluessa.

Kommentointi on suljettu.