Joudummeko tästä vastuuseen?

Valtuustokauden aluksi päätimme, että jo kerran päätetty Ratamokeskus tulee vielä uuden valtuuston päätettäväksi. Sovimme asiasta valtuustosopimuksessa, päättäen, että uusintakäsittelyn jälkeen päätöstä kunnioitetaan, ja että sen etenemistä ei enää turhaan jarruteta.

Viime maanantaina (9.12 2013) valtuuston kokouksessa kuului sitten yllättäen kummia. Perussuomalaisten Anssi Tähtinen esitti kysymyksen, voiko valtuutettu joutua henkilökohtaiseen vastuuseen päätöksistään. Kysymys esitettiin provosoivasti Kotiharjun (Ratamon) asemakaavan muutoksen käsittelyn yhteydessä. Anssia komppasivat keskustan Pakkanen ja demareiden Nyberg, kaikki valtuuston kokeneimpaan kaartiin kuuluvia valtuutettuja.

En tuomitse sitä, etteivätkö valtuutetut voisi välillä pohtia vastuutaan päättäjänä, mutta tämän keskustelunavauksen tarkoituksena oli vain pelotella päätöksenteossa mukana olevia, kokemattomampia valtuutettuja.

Ihmeellisenä pidän sitä, että Anssi ei esittänyt epäilystään uudelleen, kun keskustelimme päivän pääkohdasta, Kouvolan kaupungin budjetista.  Siinä keskustelussa olisi vastuun kantamiselle ollut rutkasti tilaa.

Nimittäin, kun Kouvolan kaupungin budjettia alettiin käsitellä ensimmäisen kerran kaupunginjohtajan esityksen pohjalta, se oli 10,7 miljoonaa euroa alijäämäinen. Yllätyksekseni edellä mainitut herrat olivat neuvotelleet siihen vielä omia lisäyksiään.

Kokoomus äänestytti tehdyt alijäämää lisäävät esitykset, mutta hävisimme äänestykset Kouvola-lisän maksamisesta ja omaishoidon lisän vapaan maksamisesta. Lisäksi teimme vielä esityksen elinkeinotoimen rahoituksen leikkaamisesta, jonka hävisimme yhdellä äänellä.  Näiden päätösten rahallinen arvo oli yhteensä 1,7 miljoonaa. Nyt ne rahoitetaan lisälainan otolla, eli kuntalaisen kukkarosta.

Vastuu tehdyistä päätöksistä ja niiden vaikutuksista ei siis vaivannut samoja päättäjiä siinä kohtaa ollenkaan. Alijäämään lisättiin vastuuttomasti omilla päätöksillä.

Olemme tehneet valtuustosopimuksen talouden puolesta ja päivittäneet strategiamme pitäen talouden tasapainoon saattamisen tärkeimpänä asiana. Mielestäni Kouvolan kaupungin talous on tasapainotettavissa, mutta se vaatii tiukkaa talouskuria valtuutetuilta. Emme voi enää mennä sieltä missä aita on matalin.

On myös moraalitonta käydä vaalikampanjoita verovaroista, lupailemalla kansalaisille palveluita, joihin meillä ei ole enää varaa. Jokainen velaksi otettu miljoona, jonka käytämme tehottoman tai tarpeettoman palvelun ylläpitämiseen, täytyy maksaa takaisin.

Kysymykseen, ”joudummeko tästä vastuuseen?”, on selkeä vastaus. Kyllä joudumme, joka neljäs vuosi!