Ei hallitusta oikeasti haluttu kaataa

Hallituksen kaatoon lähtenyt oppositio on purkanut tyytyväisyyttään äänestyksen jälkeen lehtien sivuilla. Äänestystulos 97 – 94 hallituksen luottamuksen puolesta kun antaa sen kuvan, että hallituksen kaatuminen olisi ollut lähellä.

Todellisuudessa näin tuskin oli, molemmilla osapuolilla, niin hallituksella, kuin oppositiolla oli tarkasti selvillä äänestykseen osallistuvien lukumäärä. Mitään yllättävää ei siis tapahtunut. Näytelmä vietiin sovitusti läpi. Molemmat voittivat, oppositio ”melkein onnistui” ja hallitus näytti voimansa.

Täpäriä selviytymisiä on ollut eduskunnan historiassa ennenkin. Oppositio joutuu tasapainoilemaan äänestyksien kanssa ihan samalla tavalla kuin hallitus. Eduskuntaryhmien ryhmätoimistot laskevat voimasuhteet hyvissä ajoin ja huolehtivat edustajat paikalle. Ajoissa myös huolehditaan, että työtehtävissä eduskunnan ulkopuolella, on yhtä paljon edustajia.

Mikäli äänestyksessä 7.11.2014 hallituksen luottamuksesta, hallituksen edustajista jostain syystä olisi puuttunut henkilöitä, olisi oppositiosta asiaan reagoitu vähentämällä tarvittava määrä edustajia äänestyksestä.

Hallituksen kaataminen ei olisi helppoa myöskään hallituskauden alussa. Kun puolella edustajista on edelliset vaalit vielä maksamatta, niin silloin ei hallituksen kaataminen ole asialistalla, vaikka lehdet niin kertoisivatkin.

Kumpikaan osapuoli ei tällä hetkellä halua kaataa hallitusta. Oppositio on päässyt mukaan Sote selvitykseen ja ratkaisua odotetaan kohta esiteltäväksi.

Suomessa hallitus ei kaadu vahingossa laskuvirheen tai muun kömmähdyksen vuoksi, vaan aidosti hallituksen repeämiseen asiakysymyksessä. Joku saattaa pitää asiaa kansalaisten huijaamisena, mutta se on edustuksellista demokratiaa, joka perustuu aitoon luottamukseen eduskuntaryhmien välillä. Kaikki ovat isänmaan asialla.