Sote sota Kotkassa

Kymen Sanomat (16.10) osui naulan kantaan uutisoidessaan Kouvolan ja Kotkan kannoista Sote-uudistuksesta. Otsikko ”Kotkassa syttyi sota sotesta” kuvaa hyvin tilannetta, johon Kotkan kaupungin valtuusto päätöksellään tilanteen Kymenlaaksossa ajoi.

Kotkan ja Kouvolan välille oli virkamiesvalmistelussa saatu yhteinen esitys, mutta se ei kelvannut Kotkan valtuutetuille. Tietojeni mukaan näkemys on hyvin samansuuntainen myös muissa Etelä-Kymenlaakson kunnissa. Ymmärrän hyvin Kotkan terveyspalvelujohtaja Haapasen turhautumisen. Laiha sopu olisi ollut parempi kuin lihava riita.

Vasemmistoliiton Pentti Tiusanen on toiminut puuhamiehenä ja muotoillut Kotkan valtuutettujen lausuman.  Tiusanen pelkää, että kaksinapaisuus sote-palveluiden tuottaja-alueena tekisi KOKSista ramman. Hän unohtaa tarkoitushakuisesti, että terveyspalvelujohtajien tekemä ehdotus olisi taannut KOKSin aseman palveluiden tuottajana myös jatkossa. Kouvola olisi ostanut sopimuksen mukaisesti palveluita Kotkasta, vaikka sairaanhoitopiirit lakkaavatkin 2017.

Kotkan valtuuston puheenjohtaja Nina Brask (sd) kommentoi, että hän ei näe ongelmaa, eli luottamuskriisiä Kotkan poliittisen johdon ja virkamiesjohdon välillä.  Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Marika Kirjavainen sanoo, että tämä ei ole varsinainen päätös, vaan Kotkan näkemys.

Kansliapäällikkö Jarmo Koivisto sanoo, että kysymyksessä on poliittinen tahdon ilmaisu. Päätöstä, josta voisi valittaa, ei hänen mukaansa ole olemassa.

Siis mitä ihmettä. Ensin Kotkassa tehdään valtuustokauden suurin linjaus ja sen jälkeen kiirehditään kertomaan, että mitään ei ole tapahtunut. Mistä on siis kysymys?

Kysymys on rahasta. Summa on noin 60 miljoonaa euroa, jonka Etelä-Kymenlaakson kunnat haluaisivat Kouvolalta Koksin remonttiin. Remonttiin joka on mittasuhteiltaan liian suuri ja kallis. Sopimus, jossa toimijat maksavat investoinnin vuokrina, mitkä sisältyvät tuotehintoihin ei heille enää kelvannut.

Tämä tosiasia jätetään tahallisesti mainitsematta jokaisessa kommentissa.

Kouvola on onnistunut terveyspalveluiden integroinnissa hyvin, mitä kehitystä ei haluta vaarantaa. Kouvola ei lähde KoKsin remonttia maksamaan, sovitunlainen yhteistyö meille kelpaa, mutta etelän kunnat saavat maksaa remonttinsa itse.

Ensi maanantaina 20.10 Kouvolan kaupunginhallituksen kokouksessa käsittelemme tämän asian. Tulemme vaatimaan Carean ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumista.

Omana mielipiteenäni esitän jo nyt, että Kouvolan ei pidä lähteä maksamaan 60 miljoonan kynnysrahaa Etelä-Kymenlaaksoon sairaanhoitopiirien lakkauttamisen yhteydessä 2017. Kotkan ja koko Etelä-Kymenlaakson on yksinkertaisesti kyettävä sopeuttamaan toimintaansa. Sanelemalla ehtoja Kouvolalle ei enää pääse eteenpäin.

Nyt on Kouvolalla etsikkoaika tutkia mitä muita mahdollisuuksia meillä on tuottaa erikoissairaanhoidon palveluita kuntalaisillemme. Karttaa katsomalla tunnin ajomatkan päässä niitä on useita.

1 comment

  1. Tätä linjanvetoa arvostan. Vaikka tulevaisuus on avoin, niin ainakin se on Kouvolan omissa käsissä!

Kommentointi on suljettu.