Päätöksenteon kiemuroita – jälleen kerran

DSC_1712Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaisessa (8.2) kokouksessaan valita hyvinvointipalveluiden johtajaksi Arja Kummun. Itse en ollut kokouksessa paikalla, vaan paikalla oli varahenkilöni Tapio Karvonen, mutta olin toki osallistunut valintaprosessiin kaupunginhallituksen asettamassa valintatyöryhmässä.

Valintatyöryhmän saama tehtävä oli hyvin yksinkertainen: etsiä paras mahdollinen henkilö ulkoisen haun kautta hyvinvointipalveluiden johtajaksi.

Itse olin alun perin sitä mieltä, että nopeuttaaksemme prosessia valinta tulisi tehdä sisäisenä hakuna. Uskoin kiinnostusta tehtävään löytyvän siitäkin huolimatta, että tehtävä tulisi olemaan määräaikainen. Kaupunginhallitus kuitenkin yksimielisesti asettui sen vaihtoehdon taakse, että ulkoinen haku olisi tarkoituksenmukainen ja perusteltu vaihtoehto näin tärkeän viran täyttämiseksi.

Lukuisten kokousten, haastatteluiden ja Psycon Oy:n tekemän henkilöarvioinnin jälkeen valintatyöryhmän esitys oli Arja Kummun sijaan yhteiskuntatieteiden maisteri Kalevi Mäkipää.

Koska en ollut kokouksessa, en tiedä mitä siellä on tapahtunut, ja siksi en lähde itse päätöstä arvostelemaan. Kyllä Arja Kumpu tehtävässä pärjää. Ihmettelen kuitenkin kommentteja, joita olen lehdestä lukenut ja kuullut.

Perusteluina käytettiin sukupuolta, laaja-alaista kokemusta ja jo valmista tuntemusta tehtävästä. Hyviä perusteita, mutta nämä me tiesimme jo ennen valintaprosessiin lähtöä. Nyt meni aikaa ja rahaa, ja kuitenkin palasimme lähtöruutuun.

Ihmettelen jälkikäteen myös sitä, miksi koko valintaryhmä piti asettaa ehdokkaisiin tutustumaan, kun päätöksen tekivät kaupunginhallituksen jäsenet, jotka eivät osallistuneet valintaprosessiin. Päätös tehtiin lopulta suoraan kokouksessa, uusin kriteerein ja tutustumatta ehdokkaisiin.

Lopullisen valinnan tekee Kouvolan kaupunginvaltuusto seuraavassa kokouksessa. Itselleni on edelleen helppoa olla työryhmän tekemän esityksen takana.

”Haastattelujen, henkilöarvioinnin sekä työryhmässä käydyn keskustelun perusteella esitetään, että hyvin vointipalvelujenjohtajan virkaan valitaan yhteiskuntatieteiden maisteri Kalevi Mäkipää. Hänen katsotaan kokonaisarvioinnin perusteella täyttävän parhaiten hyvinvointipalvelujenjohtajan virankelpoisuusvaatimukset ja hakuilmoituksessa mainitut valintaperusteet.”