Kansanedustajat myös vastuussa kouvolalaisten Sote-palveluista

Ministeri Jari Lindström sekä kansanedustajat Markku Pakkanen, Juho Eerola patistivat (KS 2.7) maakunnan edunvalvojia sopimaan Sote-yhteistyöstä ja neuvottelemaan HUS:n kanssa.

En tiedä mikä oli kirjoituksen tarkoitus, mutta maakunnassa on jo asioista sovittu ja sen pohjalta asioissa on edetty. Ongelma vain on, että päivystysasetusluonnos, jota he ovat itse olleet tekemässä, ei jätä Kouvolaan sen tarvitsemaa 24/7 päivystystä.

Ymmärrän hallituksen 3 miljardin euron säästötarpeen, mutta joku järki asioissa pitää olla. Kouvolalle ja sen asukkaille ollaan osoittamassa liian suurta hintalappua Sote-sovun saamiseksi Kymenlaaksoon.

On myös älyllistä epärehellisyyttä kirjoittaa, että ei Kouvolasta sairaala ole mihinkään häviämässä. Kun päivystys- ja leikkaustoiminnot viedään pois hallinnollisella päätöksellä, niin sairaala tosiasiassa häviää, vaikka seinät jäävät. Kaikki muu on saivartelua.

Kirjoituksen allekirjoittaneet kansanedustajat ovat lainlaatijoita, jotka tietävät, että päivystysasetusluonnos ei jätä Kouvolaan nykyisen kaltaista päivystystä. Vastuuta Sote-uudistuksen epäonnistumisesta turvata kouvolalaisten terveydenhuollon palvelut onkin turha yrittää siirtää paikalliselle tasolle.

Tosiasiassa kannattaa huomata, mitä kansanedustajien yhteisessä kirjoituksessa ei sanota. Siinä ei tueta yhteispäivystyksen jäämistä Kouvolaan. Ja siitä Kouvolan kohdalla on kysymys.

Heidän tehtävänään olisi muuttaa päivystysasetusluonnosta siihen suuntaan, että Kouvolalla on mistä neuvotella. Ovathan he myös kouvolalaisia edunvalvojia ja siksi myös vastuussa kouvolalaisten terveydenhuollon palveluiden turvaamisesta.

Koska tilanne on näinkin sekava ja epävarma, päätti Kouvolan kaupunginhallitus käynnistää Sote-palveluiden kilpailuttamisen. Selvitämme mitkä ovat yksityisen puolen mahdollisuudet olla mukana palveluiden tuottajana Sote-uudistuksen jälkeen Kouvolassa.

Pallo on nyt siis lainlaatijoilla. Ensisijaisena tavoitteena on edelleen turvata palvelut julkisina palveluina, mutta Kouvolalla on myös varasuunnitelma palveluiden turvaamiseksi.