Luottamus murenee Kymsoteen ja Rintamoon.

Kymsoten hallitus päätti äänin 5-4 palauttaa jo aikaa sitten sovitun perussopimuksen takaisin peruskuntien käsittelyyn. Kysymys on vallasta ja sen käytöstä. Etelä haluaisi jatkossakin pitää kiinni edusta, jota se ei ansaitse, mutta jolla se voisi äänestyttämällä muuttaa Kymsoten asioita mieleisekseen.

Kotkalainen Kymsoten hallituksen puheenjohtaja Seppo Rintamo on sitä mieltä, että on tapahtunut inhimillinen virhe. Rintamo on siinä mielessä oikea henkilö asiaa vatuloimaan, että hänen ajatuspajastaan kyseessä olevan sopimuksen sisältö on pitkälti lähtenyt.

Sopimuksella oli vain yksi tarkoitus. Kouvola piti saada nopeasti mukaan maksamaan hurjaa Koksin 170 miljoonan korjaus- ja uusinvestointia. Nyt kun omat edut on varmistettu, alkaa sopimuksen mitätöinti.

Rintamon ajatus lähtee siitä, että jos Kouvola käyttää omistussuhteessa omaavaansa valtaa, niin yhteistä hyvää terveydenhuollon kehittämiseksi ei voi jatkaa. Kelpaamme kumppaniksi, mutta vain äänettömänä vähemmistöosakkaana.

Tilanne on kokonaisuudessaan erikoinen. Kymsoten hallituksen puheenjohtaja ilmoitti siis Kymsoten omistajille, että Kouvola ei voi käyttää sille kuuluvaa valtaa. Vaikka omistajat ovat siitä erikseen perussopimuksessa sopineet. Rintamo pyyhkii omistajien tekemällä sopimuksella pöytää.

Mitä tämä sotku merkitsee perusteilla olevalle yhteiselle maakunnalle? Siirtyvätkö nämä toimintatavat myös maakuntavalmisteluun? Kelpaammeko vain maksumieheksi?

Kymsote on ajautunut tilanteeseen, josta on vaikea päästä sopuisasti eteen päin. Kouvolan ei kannata missään nimessä antaa periksi jo sovituista asioista. On myös mahdotonta ajatella, että tämän sopan jälkeen Rintamo voisi jatkaa tehtävässään. Hän tuskin nauttii suurimman omistajan, Kouvolan luottamusta.

Yhteistä, luottamukseen perustuvaa tulevaisuutta ei voi viedä koko ajan äänestystuloksella 5-4 eteenpäin. Siksi yhtymävaltuuston on etsittävä Rintamon tilalle kyvykkäämpi henkilö. Henkilö joka etsii ja haluaa yhteistä hyvää, pysyy sopimuksissa ja nauttii kaikkien osakkaiden luottamusta.

Muussa tapauksessa Kouvolan ei kannata jäädä Kymsoteen valoisaa tulevaisuutta odottelemaan. Sitä ei sieltä tule. Ja kyllähän tämä tapa toimia vaikuttaa koko maakuntauudistuksen valmisteluun, luottamusta ei taida yksinkertaisesti vain olla.

#kymsote #epäluottamus #sepporintamo #maakuntauudistus #inhimillinenvirhe